A kormány beárazta, hogy januártól még drágább lehet a gáz

gazdaság
2022 július 22., 11:54
comments 4

Csütörtök este a kormány rendeletet adott ki, miszerint „különleges földgázkészletet” kell létrehozni, amiket súlyos gázhiány esetén lehetne csak felszabadítani.

A rendelet szerint 7 811 000 MWh lehet legfeljebb a különleges készletként tárolt mennyiség, ez nagyjából 740 millió köbméternek felel meg.

Ez szinte pont az a mennyiség, amiért csütörtökön Szijjártó Péter Moszkvába utazott (ott 700 millió köbméterről beszélt Szergej Lavrovval), és aminek eladását az orosz kormány „megfontolja”.

Ez egyébként nem túl sok, a teljes magyar fogyasztást átlagosan egy hónapig biztosítaná, de mivel télen jóval több gáz kell, mint nyáron, ezért a hideg hónapokban ennél is rövidebb ideig tartana ki.

Egy másik, szintén csütörtök esti kormányrendelet szerint Magyarország hitelt vesz fel a készletezéshez legfeljebb 1,85 milliárd euró értékben, ami mostani áron számolva kb. 736 milliárd forint.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.