Megindulhat a gabonaexport, Ukrajna és Oroszország megállapodhat a kikötők újranyitásáról

gazdaság
2022 július 22., 13:27

Oroszország és Ukrajna védelmi és infrastruktúráért felelős minisztere a mai napon írhatják alá az ukrán fekete-tengeri kikötők újranyitásáról szóló megállapodást Törökországban. A két ország a világ legnagyobb élelmiszer-exportőrei közé tartozik, a kikötő felszabadításával megindulhatnak a gabonaexportok, ami enyhítheti a kialakuló élelmiszerválságot.

photo_camera Fotó: DMYTRO SMOLYENKO/NurPhoto via AFP

A megállapodást az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres és Tayyip Erdogan török elnök is aláírja. A törökök felügyelhetik az ukrán gabonaszállító hajókat, hogy eloszlassák az oroszok aggodalmát, miszerint az ukránok fegyvercsempészetre használnák a hajókat.

Egy kijevi elnök tanácsadó azt mondta, nem írna alá semmilyen megállapodást Oroszországgal, helyette párhuzamos, gabonaexportról szóló megállapodást szorgalmaz az ENSZ-szel.

Ez a megállapodás jelentheti „az első lépést az élelmiszerválság megoldásában” – írta Twitteren Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter.

A TASSZ orosz állami hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy három ukrán kikötőt fognak újranyitni. Köztük az odesszai kikötőt is, ami Ukrajna legnagyobb exportközpontja, és ahol jelenleg mintegy 20 millió tonna vár a szállításra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.