Tolsztoj Leónak mennie kell, Boris Johnson kerül a helyére, utcát neveztek el a bukott brit miniszterelnökről Kárpátalján

július 24., vasárnap 14:01
18

A huszti városi tanács e heti ülésén egyebek mellett számos közterület átkereszteléséről döntöttek. A háború kezdete óta Ukrajna-szerte téma az orosz karakterű település- és utcanevek megváltoztatása, ebbe a folyamatba csatlakoztak be most a kárpátaljai kisváros képviselői. A városban összesen 23, a környező falvakban még további 38 utcanévnek kellett mennie.

A rekorder a világ első űrhajósa, Jurij Gagarin lett, az ő nevét Huszt városa mellett még további 10 településen nem viseli többé utca. Az általános orosztalanítás jegyében olyanok kerülnek még le a névtáblákról, mint Lermontov, Lomonoszov, Puskin, Csehov, Csajkovszkij, Tolsztoj. Az némiképp meglepő, hogy egy ukrajnai városban egészen mostanáig volt Makarenko és Micsurin utca is.

Az új – többnyire patrióta töltetű – nevek általában kevésbé izgalmasak, de néhány kivétel azért akad, Puskint például Tomas Masaryk, Csehszlovákia egykori elnöke váltja Huszton. Ennél is érdekesebb, hogy ugyanitt Lev Tolsztoj helyére Boris Johnson, a bukott brit miniszterelnök kerül, aki az ukránok megítélése szerint teljes mellszélességgel támogatta őket az oroszok ellen vívott harcokban.

Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij 2022. június 17-én Kijevben Fotó: STR/AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt