Tolsztoj Leónak mennie kell, Boris Johnson kerül a helyére, utcát neveztek el a bukott brit miniszterelnökről Kárpátalján

külföld
2022 július 24., 14:01

A huszti városi tanács e heti ülésén egyebek mellett számos közterület átkereszteléséről döntöttek. A háború kezdete óta Ukrajna-szerte téma az orosz karakterű település- és utcanevek megváltoztatása, ebbe a folyamatba csatlakoztak be most a kárpátaljai kisváros képviselői. A városban összesen 23, a környező falvakban még további 38 utcanévnek kellett mennie.

A rekorder a világ első űrhajósa, Jurij Gagarin lett, az ő nevét Huszt városa mellett még további 10 településen nem viseli többé utca. Az általános orosztalanítás jegyében olyanok kerülnek még le a névtáblákról, mint Lermontov, Lomonoszov, Puskin, Csehov, Csajkovszkij, Tolsztoj. Az némiképp meglepő, hogy egy ukrajnai városban egészen mostanáig volt Makarenko és Micsurin utca is.

Az új – többnyire patrióta töltetű – nevek általában kevésbé izgalmasak, de néhány kivétel azért akad, Puskint például Tomas Masaryk, Csehszlovákia egykori elnöke váltja Huszton. Ennél is érdekesebb, hogy ugyanitt Lev Tolsztoj helyére Boris Johnson, a bukott brit miniszterelnök kerül, aki az ukránok megítélése szerint teljes mellszélességgel támogatta őket az oroszok ellen vívott harcokban.

Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij 2022. június 17-én Kijevben.
photo_camera Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij 2022. június 17-én Kijevben Fotó: STR/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.