Azzal büszkélkedik a kormány, hogy mindjárt elutalja az Átrium támogatását, amit már rég el kellett volna utalnia

színház
2022 július 26., 13:00

„Napokon belül megkezdődik a megítélt kormányzati támogatások kifizetése a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek, köztük a fővárosi és vidéki színházak számára. Rendelkezésre állnak a források a minősítéssel nem rendelkező színházak, zeneművészeti és táncművészeti szervezetek számára 2022. évi szakmai programjuk megvalósítására és működésük támogatására” - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium kedden az MTI-vel. Azt ígérik, a támogatásokat ezen a héten kifizetik.

Szinetár Dóra kávét főz
photo_camera Szinetár Dóra kávét főz az Átrium támogatói rendezvényén Fotó: Haiman Helga

A tárca közleménye külön kiemeli, hogy „a magát függetlennek nevező, rendszeres állami támogatásban részesülő Átrium Színház is hozzájut a korábban megítélt kormányzati támogatáshoz.”

A kormányzati kommunikációt árnyalja, hogy a most folyósítandó összeget már két hónapja meg kellett volna kapnia a támogatottaknak, és a „rendszeres állami támogatás” az Átrium esetében azt jelenti, hogy ebben az évben eddig egyetlen forintot sem kaptak.

A budai magánszínház június végén kezdte el kongatni a vészharangot, és fél hónap alatt a nézők és a nagy szabású támogatói akcióban részt vevő cégek összedobtak nekik 87 milliót. Az a működési támogatás, amit most a minisztérium végre folyósít, 17 millió. Ami igazi segítséget jelentene, az a tao helyett létrehozott többlettámogatási rendszer, ebből az Átrium 255 milliót kérelmezett, de tavaly november óta semmi információ nincs arról, mikor és mennyi pénzt fizetnek ki.

„Ez az a keret, amelyből a Turay Ida és a Karinthy Színház 300-300 milliót, a Játékszín 200 milliót kapott, de jutott 40 misi a focistagyerekek cirkuszlátogatására is az adófizetők pénzéből. A magukat függetlennek nevező színházak nevében kérjük továbbra is a többlettámogatások haladéktalan elbírálását, és a döntések magát szakmainak nevező indoklását” - írja mai posztjában az Átrium.

Az ő esetük nem egyedi, nemrég 30 független társulat közösen figyelmeztetett, hogy nagy a baj.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.