Az Átrium esete nem egyedi, harminc független társulat figyelmeztet, hogy nagy a baj

színház
2022 július 08., 11:07
comments 4
Proton Színház: Látszatélet
photo_camera Proton Színház: Látszatélet Fotó: Facebook/Proton

„Az Átriumhoz hasonlóan több, nyilvántartásba vett, közhasznú jogállású előadó-művészeti szervezet sem kapott még idén egyetlen forint támogatást. Mivel 2022. június végéig a más pályázaton esetleg elnyert állami támogatás sem érkezett meg a számlájukra, mára e színházak működése ellehetetlenült.”

Ez a szöveg jelent meg két napja számos független társulat Facebook-oldalán. A kezdeményező Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) közleménye szerint a közös akcióval egy rendszerszintű problémára kívánják felhívni a figyelmet, amely miatt az egyébként is törékeny struktúrával rendelkező független csapatok egy pillanat alatt a szakadék szélére sodródhatnak vagy már sodródtak is.

A #fuggetlenekegyutt akcióhoz 31 szervezet csatlakozott eddig, akik akár érintettek a jelen ügyben, akár épp nem, de „a pályáztatási rendszer átláthatatlansága és kiszámíthatatlansága miatt pontosan tudják, hogy bármelyikük bármelyik pillanatban hasonló helyzetbe kerülhet, amíg az említett rendszerszintű problémára nem lesz megoldás.”

Hétfőn levelet írtak a területért felelős Csák János miniszternek és Hoppál Péter államtitkárnak, amelyben összefoglalták az elmúlt időszak viszontagságait, állításaikat részletesen adatsorokkal alátámasztva (ide kattintva olvasható a teljes levél és a táblázatok).

link Forrás

A 2022. május 18-ig közzétett döntési listák alapján 2022-ben 365 szervezet vagy magánszemély kapott 12,937 millió Ft támogatást az előadó-művészeti többlettámogatási keretből. Az eredetileg meghirdetetthez képest

  • a Kísérletező és Alternatív Színházak működést kiegészítő támogatása kategóriában 500 millió Ft keretből 188 millió Ft-ot,
  • a Befogadó színházak működést kiegészítő támogatása kategóriában 2 000 millió Ft -ból 683 millió Ft-ot ítéltek meg.

Több nyilvántartásba vett, közhasznú jogállású, évtizedes múltra visszatekintő előadó-művészeti szervezet egyetlen forint támogatást sem kapott, köztük az Átrium Színház, Pintér Béla és Társulata, a Proton Színház, valamint a kiemelt minősítéssel rendelkező Centrál Színház Nonprofit Kft sem - áll a levélben.

A FESZ felhívja a figyelmet arra is, hogy az Emmi az eredetileg meghirdetett keretösszegnél magasabb összeget fordított az előadó-művészeti többlettámogatásra, csak éppen nem a felhívása alapján novemberben benyújtott igényléseket bírálta el, hanem kategórián kívüli egyedi kérelmek alapján döntött 7 006 millió Ft támogatásról. Ebből önmagában 1,2 milliárdot, a teljes keretösszeg 10 százalékát húzta be a közmédián futó Virtuózok mögött álló Művészeti Szilíciumvölgy Kft, amely a támogatás odaítélése időpontjában – az EMET közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatása alapján – még a 2019. évi 544 millió forintos támogatással sem számolt el.

Az előadó-művészeti célú támogatási programból kapott 18 sportegyesület is (közöttük a 2021. évet 276 millió forintos nyereséggel záró FTC Labdarúgó Zrt.) egyenként 2,5 millió forintot (összesen 45 millió forintot) arra, hogy a Mező Ferenc Program keretében cirkuszi műsoron, annak megtekintése után cirkuszpedagógiai foglalkozáson vegyenek részt.

photo_camera Fotó: Facebook/Pintér Béla és Társulata

A FESZ azt is sérelmezi, hogy a 2021. novemberében igénylést benyújtók széles körének „Elbírálás alatt” státuszú az igénylése immár hét hónapja. 2020-ban és 2021-ben, amikor az Egyedi (kategórián kívül) nyújtott támogatások összege meghaladta a 10 milliárd forintot, az „Elbírálás alatt” státuszú kérelmeket forráshiányra hivatkozással utasították el az adott év december végén. Ha ez idén megismétlődik, és a 2021. novemberben benyújtott és 2022 júliusáig el nem bírált igényléseket a támogató forráshiányra hivatkozással elutasítja, arra nem nagyon lehet más magyarázat, mint hogy a nyilvántartásba vett, közfeladatot ellátó szervezetek működésére fordítandó támogatási keretet a minisztérium más célra fordította, mint amelyre azt a költségvetésben tervezte. A döntéshozó a korábban, a minisztérium által meghatározott feltételrendszernek megfelelően benyújtott, érvényes kérelmeket figyelmen kívül hagyta, azokat el nem bírálta.

A FESZ álláspontja szerint „a minisztérium döntésének elmaradása sérti a gazdasági versenyt azon esetekben, ahol az azonos kategóriában pályázó, azonos jogállású szervezetek közül egyesek igénybejelentését elbírálta, mások igénybejelentését figyelmen kívül hagyta a támogató.”

Ezért sürgetik, hogy „a kulturális közfeladatot ellátó színházak fennmaradása érdekében a pozitív támogatási döntés közzétételére mielőbb sor kerüljön”.

Ami az Átriumot illeti, a támogatói napon azt mondta a menedzserük a 444-nek, hogy nem akarnak találgatni, miért nem kapnak támogatást, hanem várják a választ: „Valaki mondja meg, hogy miért nem, hogy miért nem kaphatjuk meg ugyanazt a lehetőséget, amit más magánszínházak megkapnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.