Fél évre 8,2 milliárdot fizet Palkovics minisztériuma egy német lobbistának

POLITIKA
2022 július 26., 06:00
comments 15

Ha napokra bontjuk, 54 millió forintos napidíjért, ha hónapokra, havi több mint egymilliárdért szerződött tavaly decemberben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ma már Technológiai és Ipari Minisztérium) Klaus Mangold német üzletember tanácsadó cégével, a Mangold Consulting GmbH-val. A szerződésről, ami 2022. július 22-én járt le, a Momentum képviselője, Tompos Márton posztolt először.

A hvg.hu-nak nem válaszolt a tárca, hogy milyen tanácsok értek ennyi pénzt. Mangold híres a jó orosz kapcsolatairól, ezért Mr. Oroszország néven emlegetik. Az üzletembernek jelentős szerepe volt abban hogy az Európai Bizottság rábólintott Paks2 tervére, és 2016-ban az ő magánrepülőgépén érkezett Magyarországra az EB akkori költségvetési biztosa, Günther Oettinger. Ő utóbb azzal védekezett, hogy a magyar kormány fizette az utat.

Nem a most napvilágot látott szerződés az első, amit a kormány Klaus Mangolddal kötött. 2020-ban derült ki, hogy százmilliókért adott tanácsot az Innovációs Minisztériumnak a német gazdasági kapcsolatok fejlesztésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.