Oroszország azt állítja, nagyszabású hadgyakorlatot fog tartani több ezer kilométerre Ukrajnától

háború
2022 július 26., 17:39
comments 42

Oroszország nagyszabású stratégiai hadgyakorlatot tart az ország keleti részén, több ezer kilométerre az ukrajnai háború helyszínétől.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a keleti katonai körzet csapatainak bevonásával folyó Vosztok-2022 (Kelet-2022) fedőnevű manővert augusztus 30. és szeptember 5. között fogják megtartani az orosz vezérkari főnök irányításával. A hadgyakorlaton légideszantos egységek mellett nagy hatótávolságú katonai szállítógépek, illetve más országok katonai kontingensei is részt vesznek.

A manőver célja Oroszország keleti régiói biztonságának szavatolása harccsoportok telepítésének gyakorlásával. A minisztérium szerint a keleti katonai körzet 13 gyakorlóterén fogják megvalósítani a hadgyakorlatot.

A védelmi minisztérium a hadgyakorlatról azt írta: egyes külföldi sajtóorgánumok hamis információkat terjesztenek arról, hogy Oroszország mozgósítási intézkedéseket tesz.

Orosz tankok Ukrajnában július elején.
photo_camera Orosz tankok Ukrajnában július elején. Illusztráció: Kyrill Norton/Sputnik via AFP

„Fel szeretnénk hívni figyelmüket arra a tényre, hogy az orosz fegyveres erők mindössze egy része vesz részt a különleges katonai műveletben (Ukrajnában), és létszámuk több mint elegendő, hogy elérjék a főparancsnok által kitűzött célokat” – közölte a minisztérium.

A minisztérium szerint egyet sem töröltek a tárca tervezett műveleti és harci kiképző intézkedései, illetve a katonai-műszaki és nemzetközi együttműködési programjai közül, és ezek el lesznek látva a megfelelő személyzettel, fegyverzettel, hadfelszereléssel meg egyéb szükséges eszközökkel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.