74 év után megoldották Ausztrália legrejtélyesebb ügyét, a „somertoni férfi” esetét

rejtély
2022 július 27., 10:47
comments 7

Kutatók azt állítják, megoldották Ausztrália egyik legrejtélyesebb esetét, és azonosították a „somertoni férfit”, akit 1948-ban holtan találtak a dél-ausztráliai Adelaide város Somerton nevű tengerparti részén.

Az ügy már 74 éve tartja lázban az ausztrál közvéleményt, számos összeesküvés-elmélet is szövődött az ez idáig azonosítatlan halott köré, aki egyes elméletek szerint kém volt, mások szerint egy elhagyott szerelmes, aki véget vetett az életének. Hogy miért és hogyan halt meg, azt még mindig nem tudni, de a kutatók szerint a férfit Carl Webbnek hívták, 43 éves volt, és villamosmérnökként dolgozott Melbourne-ben.

A somertoni férfi esete nem véletlenül foglalkoztatta annyira az ausztrálok képzeletét, az ügy ugyanis kezdettől nagyon rejtélyes volt. A férfit a somertoni tengerpart falának görnyedve találták holtan, de semmi sem volt nála, ami alapján azonosítani lehetett volna. Nem voltak nála iratok, pénztárca, sőt, még az öltönyének és ingének céduláit is kivágták, így azt se lehetett tudni, hol vette a ruháit.

Egy dolgot viszont találtak nála, amit senki sem értett: egy darab papír volt a nadrágja zsebébe varrva, rajta egy perzsa nyelvű szöveg: Tamám Shud, vagyis vége van.

photo_camera A somertoni férfi holtteste Fotó: Wikipedia

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.