74 év után megoldották Ausztrália legrejtélyesebb ügyét, a „somertoni férfi” esetét

Lezárt tartalom a Kör tagjainak rejtély
július 27., 10:47
comments 7

Kutatók azt állítják, megoldották Ausztrália egyik legrejtélyesebb esetét, és azonosították a „somertoni férfit”, akit 1948-ban holtan találtak a dél-ausztráliai Adelaide város Somerton nevű tengerparti részén.

Az ügy már 74 éve tartja lázban az ausztrál közvéleményt, számos összeesküvés-elmélet is szövődött az ez idáig azonosítatlan halott köré, aki egyes elméletek szerint kém volt, mások szerint egy elhagyott szerelmes, aki véget vetett az életének. Hogy miért és hogyan halt meg, azt még mindig nem tudni, de a kutatók szerint a férfit Carl Webbnek hívták, 43 éves volt, és villamosmérnökként dolgozott Melbourne-ben.

A somertoni férfi esete nem véletlenül foglalkoztatta annyira az ausztrálok képzeletét, az ügy ugyanis kezdettől nagyon rejtélyes volt. A férfit a somertoni tengerpart falának görnyedve találták holtan, de semmi sem volt nála, ami alapján azonosítani lehetett volna. Nem voltak nála iratok, pénztárca, sőt, még az öltönyének és ingének céduláit is kivágták, így azt se lehetett tudni, hol vette a ruháit.

Egy dolgot viszont találtak nála, amit senki sem értett: egy darab papír volt a nadrágja zsebébe varrva, rajta egy perzsa nyelvű szöveg: Tamám Shud, vagyis vége van.

photo_camera A somertoni férfi holtteste Fotó: Wikipedia

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt