Biden kormánya elítélt orosz fegyverkereskedőt ajánl két, Oroszországban fogva tartott amerikaiért cserébe

július 27., szerda 20:15
1

Hónapokig tartó belső viták után Joe Biden kormánya felajánlotta Viktor Butot, az Egyesült Államokban 25 éves börtönbüntetését töltő orosz fegyverkereskedő cseréjét egy olyan alku részeként, melyben az oroszok két fogva tartott amerikait, a kábítószer-csempészettel vádolt kosaras sztár Brittney Grinert, valamint a kémkedésért elítélt Paul Whelant engednének szabadon, értesült a CNN kormányzati forrásokból. A hírtelevízió értesüléseit közben a Washington Post is megerősítette.

Az igazságügyi minisztérium ellenezte But cseréjét, maga Joe Biden viszont támogatta. A CNN forrásai szerint ez a tény felülírta a minisztérium álláspontját, ami általában ellenzi a fogolycserét.

"Közöltünk egy érdemi ajánlatot, amelyről úgy véljük, hogy sikeres lehet az oroszokkal folytatott korábbi beszélgetések alapján" - mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő szerdán a CNN-nek.

A kémkedésért 2018-ban 16 évre ítélt Whelan és a február óta kábítószer-birtoklás miatt Moszkvában börtönben lévő WNBA-sztár Griner családja sürgette a Fehér Házat, hogy harcolja ki a szabadon bocsátásukat, szükség esetén akár fogolycsere útján is.

Griener bűnösnek vallotta magát július elején, de azt mondta, véletlenül hozott kannabiszt Oroszországba. Szerdán tanúvallomást tett egy orosz bírósági teremben a kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt folyamatban lévő perének részeként, amiért akár 10 év börtönbüntetés is várhat rá. Az orosz igazságszolgáltatási eljárást és az amerikai-orosz tárgyalások belső működését ismerő amerikai tisztviselők szerint a tárgyalásának le kell zárulnia, mielőtt véglegesítik az egyezséget.

Az Egyesült Államok "hetekkel ezelőtt" "érdemi javaslatot" nyújtott be Moszkvának a jogtalanul fogva tartottnak minősített Whelan és Griner ügyében, jelentette be szerdán Antony Blinken. A külügyminiszter közölte, hogy a héten várhatóan Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésen szándékozik megvitatni az ügyet.

Az amerikai kormány régóta ellenzi a fogolycserét, arra hivatkozva, hogy az csak arra ösztönzi az országokat, hogy amerikaiakat tartsanak fogva, hogy aztán tárgyalási alapként használhassák őket. Másrészt pedig szerintük Butot nyílt és igazságos eljárásban találták bűnösnek. Az érdekvédők megkérdőjelezték ezeket az aggályokat, és azzal érveltek, hogy sokkal fontosabb, hogy az amerikaiak hazatérhessenek.

A Biden-kormány magas rangú tisztviselői körében a fogolycsere ötlete az év elején új lendületet kapott, miután sikeresen elérték Trevor Reed, egy volt tengerészgyalogos szabadon engedését, akit több mint két évig tartottak fogva Oroszországban. Reedet Konsztantyin Jarosenko orosz pilótáért cserélték el, aki akkoriban 20 éves szövetségi börtönbüntetését töltötte kokaincsempészésért.

A Fehér Háznak a novemberi félidős választások előtt nagyon szükséges politikai győzelmet is jelentene a szabadon bocsátásuk biztosítása, amit néhány tisztviselő a CNN-nek nyilatkozva elismert. (via CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt