Bűnösnek vallotta magát az orosz bíróság előtt a február óta fogva tartott amerikai kosárlabdázó

külföld
július 7., 14:47
comments 8

Brittney Griner WNBA-sztár, válogatott kosárlabdázó, akit február óta tartanak őrizetben Oroszországban drogcsempészettel vádolva, csütörtökön bűnösnek vallotta magát, ugyanakkor tagadta, hogy szándékosan sértette volna meg a törvényt. A 31 éves sportolót azzal vádolják az orosz hatóságok, hogy hasisolajat tartalmazó vape-patronokat próbált átcsempészni az országon. „Kapkodva pakoltam, és a patronok véletlenül kerültek a táskámba” - mondta a himki bíróságon.

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Griner tárgyalása múlt héten kezdődött, ha bűnösnek találják, akár 10 év börtönt is kaphat. Nemrég Joe Biden amerikai elnökhöz fordult, hogy segítsen őt és más, külföldön fogva tartott amerikaiakat szabadon engedni: „Tisztában vagyok vele, hogy mennyi mindennel foglalkozik, de kérem, ne feledkezzen meg rólam, és a többi amerikai fogvatartottról. Először szavaztam 2020-ban, és Önre szavaztam. Hiszek Önben. Ahogy itt ülök egy orosz börtönben, egyedül a gondolataimmal, a feleségem, a családom, a barátaim, és az olimpiai mezem nélkül, teljesen védtelenül, valósággal rettegek, hogy talán örökre itt maradok.”

Az orosz hatóságok előre figyelmeztették az amerikaiakat, hogy ne csapjanak ricsajt az ügy körül. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy felhajtás és „a nyilvánosság megdolgozása” jelenleg csak zavarja a bírósági eljárást.

Az orosz sajtó korábban már elkezdett találgatni arról, hogy Grinert esetleg kicserélnék Viktor Bout orosz fegyverkereskedőre, akit 25 év börtönre ítéltek az Egyesült Államokban „amerikai állampolgárok megölésére irányuló összeesküvés és terrorista szervezetnek nyújtott segítség miatt”. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt