Orbán beszéde miatt tiltakoznak erdélyi értelmiségiek

POLITIKA
2022 július 27., 14:14

Orbán Viktor hétvégi tusványosi beszéde ellen tiltakozva petíciót kezdeményezett négy erdélyi értelmiségi – írja a Főtér.ro.

Eckstein-Kovács Péter egykori RMDSZ-politikus, Fosztó László és Magyari Nándor László szociológusok, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport nevében úgy gondolja, vissza kell utasítani azt a hangnemet, amelyen Orbán Viktor idei tusványosi előadásán megszólalt, fajelméleti, rasszista fejtegetésbe bocsátkozva.

„Emberi »fajok« nem léteznek, hiszen mindahányan a Homo Sapienshez mint egységes fajhoz tartozunk. A Nyugat hanyatlásának víziója, amelyet a beszéd fölvázolt, ahol »kevert fajú« poszt-Nyugat áll szemben a közép európai nemzetállamok nem keveredő népességével, a Második Világháborúhoz és a Holokauszthoz vezető korszak retorikáját idézi föl”

– olvasható a petícióban, amely szerint ilyen tartalomnak és beszédmódnak nincs mit keresnie az erdélyi magyar nyilvánosságban, „amely évszázadok óta az etnikai, vallási tolerancia színhelyeként gondol saját magára”.

A kezdeményezők az RMDSZ-től is elvárják, hogy „szólaljanak meg, és határolódjanak el Orbán Viktor előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.