Az 1900-as évek óta 16,5 centimétert emelkedett a tengerszint az Egyesült Királyságnál

július 28., csütörtök 11:40
2

Gyorsuló ütemben emelkedik a tengerek szintje az Egyesült Királyság körül a klímaváltozás hatására, és ez sebezhetőbbé teszi a brit tengerpartot - közölte csütörtökön a brit meteorológiai hivatal.

Az 1900-as évek óta 16,5 centiméterrel emelkedett a tengerszint az Egyesült Királyságban, az emelkedés éves mértéke ezen belül megduplázódott egy évszázad alatt: 1,5 milliméterről 3-5,3 milliméterre nőtt. A hivatal szerint minél magasabb a tengerszint, annál nagyobb károkat okozhatnak a viharok. Az emelkedés egyebek közt a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró és gleccserek olvadásának tulajdonítható.

Szigetország lévén az Egyesült Királyság különösen ki van téve a tengerparti eróziónak. A brit környezetvédelmi hivatal egy közelmúltbeli jelentése szerint minden hatodik embert árvíz fenyeget az országban az esőzések vagy a tengerek szintjének megemelkedése miatt, és az évszázad végéig egymillió embert közvetlenül is érinteni fog a tengerszint-emelkedés.

A jelentés szerint az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedek melegebbek, csapadékosabbak és naposabbak voltak, mint a 20. században. A brit szigetek klímája egy picivel gyorsabban emelkedik a világátlagnál, az utóbbi évtized 1 Celsius-fokkal volt melegebb az 1961 és 1990 közötti időszakban mértnél.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt