Több száz tüntető hatolt be az iraki parlamentbe

külföld
2022 július 28., 05:20

Irán-ellenes jelszavakat skandáló tüntetők százai hatoltak be szerdán az iraki parlamentbe a Teherán támogatását élvező pártok miniszterelnök-jelöltjének kiválasztása ellen tiltakozva.

A tüntetők, akiknek nagy része a befolyásos Muktada asz-Szadr síita hitszónok híve, felmásztak az asztalokra és iraki zászlókat lengettek. Az épületben nem tartózkodtak képviselők, csak biztonsági emberek, akik láthatóan nem akarták útjukat állni a demonstrálóknak.

photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A tavaly októberben megtartott választások óta több megmozdulás is volt a hónapok óta húzódó kormányalakítási huzavona közben, de a mostani számít a legnagyobbnak.

Az emberek mindenekelőtt Mohammed asz-Szudáni miniszterelnök-jelöltsége ellen tiltakoznak, aki az Irán támogatását élvező síita pártok és szövetségeseik jelöltje. Asz-Szadr tömörülése 73 mandátumot szerzett meg a 329 tagú parlamentben a tavaly októberi választásokon, de a csoport júniusban kivonult a patthelyzetbe jutott kormányalakítási tárgyalásokról.

photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A nap folyamán a tüntetők betörtek az erősen őrzött, Zöld Zónaként ismert bagdadi kormányzati negyedbe. A készenléti rendőrség vízágyúkkal és füstgránátokkal próbálta távol tartani a betonakadályokat ledöntő, "Szudáni távozz!" jelszavakat skandáló tüntetőket. Szemtanúk szerint áldozatok is voltak a tiltakozók soraiban, állítólag ismeretlenek lövéseket adtak le a tömegre. Az Alsumari News helyi hírportál három sebesültről tud.

photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Musztafa al-Kádimi iraki ügyvivő miniszterelnök nyugalomra intett, és felszólította a tiltakozók tömegét, hogy haladéktalanul hagyja el a kormányzati negyedet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.