Az oroszok szerint 40 ukrán hadifogoly halt meg egy donyecki börtön ágyúzása során

július 29., péntek 12:32
5
Egy kép, amit az orosz katonai vezetés hozott nyilvánosságra az olenyivkai börtönt ért rakétatámadás után, 2022. július 29-én Fotó: HANDOUT/AFP

Rakétatámadás ért egy olenyivkai fogolytábort pénteken. Olenyivka a szakadárok által felügyelt Donyeck régióban található.

Az orosz védelmi minisztérium szerint 40 ukrán hadifogoly halt meg a támadásban és legalább 75 megsérült.

Több száz hadifogolyt tartanak illetve tartottak itt fogva: többek közt a mariupoli Azovstal acélmű ostrom után magukat megadó ukrán katonák egy részét is Olenyivkába szállították.

Az orosz állami televízióban sugárzott felvételeken egy épület füstölgő roncsai láthatók, amelyeken láthatóan emberi maradványok is vannak. Az orosz védelmi minisztérium szerint a csapást amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetővel követték el. A minisztérium szóvivője, Igor Konyasenkov altábornagy azt is elmondta, hogy nyolc börtönőr megsebesült.

Az ukrán hadsereg tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz, és ehelyett Oroszországot vádolja a börtön bombázásával. Az ukrán katonai vezérkar szerint az lehetett az akció célja, hogy az oroszok eltüntessék a helyszínen történt kínzások bizonyítékait.

„Az orosz hadsereg folytatja az információs hadviselés propagandamódszereit, és saját alattomos cselekedeteit igyekszik rejtegetni azzal, hogy az ukrán fegyveres erőket vádolja a polgári infrastruktúra és a lakosság bombázásával” - áll az ukrán jelentésben.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint az oroszok célja, hogy cinikus módon lejárassák az ukrán hatóságokat, és sürgette, hogy az ENSZ is vizsgálja meg a támadás körülményeit.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egyenesen újabb háborús bűntett elkövetésével vádolta meg az orosz sereget. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt