1,1 millió dollárért kelt el Hitler órája egy árverésen

Történelem
2022 július 30., 09:48
comments 5

1,1 millió dollárt (434,9 millió forinto) ajánlott egy névtelen licitáló Adolf Hitler órájáért az Alexander Historical Auctions marylandi árverésén. Az aukció ellen 34 zsidó vezető nyílt levélben tiltakozott, ízléstelennek nevezve azt.

Adolf Hitler karórája
photo_camera Adolf Hitler karórája - fair use Fotó: Alexander Historical Auctions katalógus

Az aukciós ház, amely már régebben is értékesített náci emléktárgyakat, a német sajtónak nyilatkozva azt állította, hogy a céljuk csupán a történelmi emlékek megőrzése.

A most értékesített Huber karóra előlapja teljesen átlagos, semmi se utal rá, hogy egy tömeggyilkos, népirtó diktátoré volt. A hátlapját azonban egy horogkeresztet tartó birodalmi sas és Adolf Hitler AH monogramja díszíti. Az aukciós ház katalógusa szerint (.pdf) Hitler minden bizonnyal 1933-ban, hatalomra kerülése után kapta születésnapi ajándékként. Állításuk szerint az órát 1945 májusában zabrálhatták el, amikor harminc francia katona lerohanta a Berghofot, Hitler hegyi nyaralóját a bajor alpokban.

Hitler órája mellett neje, Eva Braun egyik ruháját, náci tisztviselők aláírt fényképeit, valamint egy "Jude" feliratú eredeti sárga csillagot is elárvereztek. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.