A könyvelők egyesülete szerint értelmezhetetlen a mai üzemanyagár-rendelet

belföld
2022 július 30., 16:17
comments 32

„A szombaton 11.18 perckor bejelentett üzemanyagárral kapcsolatos közlések és a kormányrendelet szövege súlyos ellentmondásban áll” – írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. A problémát az okozza, hogy nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a gépjármű üzembentartójára, vagy a tulajdonosára vonatkozik.

link Forrás

Előfordulhat ugyanis, hogy az autó tulajdonosa egy cég, de az üzembentartója egy magánszemély, és fordítva.

  • A kormányinfón élőszóban és a kormányzati facebook posztokban is azt írják, magántulajdonú gépjárművek maradnak kedvezményezettek.
  • A rendeletben ehhez képest egy helyen azt írják, „nem magánszemély által üzemeltetett" autók esnek ki a körből.
  • Egy másik ponton pedig úgy fogalmaznak, az üzemanyag töltő állomás üzemeltetője a gépjármű „üzembentartóját” ellenőrizheti.

Hogy mi a baj a Gulyás Gergely által emlegetett „magántulajdonú” kifejezéssel, az viszonylag egyértelmű. A rendelet azonban tisztázhatná, hogy tulajdonosra vagy üzembentartóra vonatkozik-e. A „nem magánszemély által üzemeltetett" kifejezés az MKOE szerint nem egy hivatalos, hanem egy köznapi kifejezés, ami akár mindkettőt jelentheti.

A fentiek alapján haladéktalanul tisztázni kell, hogy melyik jármű esetében áll fenn továbbra is a 480 forintos üzemanyagár! - írja az egyesület.A poszt további részében egy példával szemléltetik, hogyan lehet átíratni a céges autót magánszemély üzembentartóra és felhívják a figyelmet egy problémára, amit Herczeg Márk kollégánk is pedzegetett a kormányinfón:

„Az egyéni vállalkozó, egyéni ügyvéd, állatorvos által kért számla ellenére - az MKOE álláspontja szerint - a 480 forintos üzemanyagárat kell alkalmazni, ha a forgalmi engedélyben a magánszemély szerepel. Az adójogi státusz ugyanis nem befolyásolja, hogy természetes személy által üzemeltetett gépjárműről van szó.”

(via Portfolio, borítókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.