link Forrás

Gulyás Gergely kérdésünkre megpróbálta kulturális alapon definiálni a faj fogalmát, de csak migránsozásig jutott

POLITIKA
2022 július 30., 11:30
comments 17
  • Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón kérdésünkre megpróbálta elmagyarázni, hogy hogyan kéne kulturális alapon értelmezni a fajok nem kívánatos keveredésére vonatkozó miniszterelnöki kijelentést;
  • Azt viszont már megmagyarázni se próbálta, hogy miért ábrázolja az orosz állami tévé Putyin szövetségeseként Magyarországot;
  • Amikor pedig azt kérdeztük, hogy ha egy saját autóját céges ügyek intézésére is használó magánszemély áfás számlát kér, milyen árat kell fizessen, már meg se értette.

"A miniszterelnök úr már öt éve is arról beszél, hogy fontosnak tartja az etnikai homogenitás megőrzését, most pedig fajok nem kívánatos keveredéséről beszélt Tusványoson, majd azt mondta, lehet, hogy félreérhetően fogalmazott. Ön érti, hogy mit akart mondani, ha nem azt, amit mondott?" - kérdezte riporterünk, Herczeg Márk Gulyás Gergely minisztert a szombati kormányinfón.

"Nekem sikerült megérteni. Miután a miniszterelnök úr az elmúlt öt-tíz évben, de különösen a migrációs válság óta mintegy több tucat beszédben fogalmazott teljesen pontosan. Ha valamit némi rossz akarattal félre lehet érteni, akkor sokan vannak akik ezt megteszik" - válaszolta Gulyás, rossz akarattal félreértelmezhetőnek minősítve Orbán a fajok nem kívánatos keveredéséről mondott szavait, amit azóta azzal igyekeznek kimagyarázni, hogy Orbán kultúrák keveredésére gondolt - bár ez utóbbinak sem az etnikai homogenitáshoz, sem a fajok keveredéséhez nincs köze.

"Ez nem változtat azon, hogy mi minden esetben kulturális homogenitásról beszélünk" - mondta.

"Akkor miért a faj szót használta, ön érti ezt?" - kérdezett vissza kollégánk. "A miniszterelnök úr ezzel kapcsolatban Bécsben nyilatkozott" - mondta Gulyás, majd megint arról beszélt, hogy ha valaki félre akarja érteni Orbán fajok nem kívánatos keveredéséről tett nyilatkozatát, az félre is érti. "Ha ön elolvassa az Európai Unió alapjogi kartáját, akkor ott faj szerinti diszkrimináció tilalmat fog találni" - tette még hozzá.

"De ott ügye a diszkrimináció tilalma van, a miniszterelnök pedig pont a diszkriminációt propagálta" - vetett ellen kollégánk, amire Gulyás arról kezdett magyarázni, hogy "a vita abból alakult ki, hogy a Homos Sapiens egy faj. Ez valóban így van. Ezért félreérthető, hogy ha valaki nem teszi egyértelművé, hogy itt kulturális homogenitásról van szó. De ezt a miniszterelnök úr megtette, és több tucat beszédében is erről beszélt" - mondta Gulyás.

"Tehát akkor nem etnikailag akar különbségtételt tenni?" - kérdezett vissza riporterünk. "Föl se merül az etnikai különbségtétel. Biológiai, származási, etnikai különbségtétel föl se merül" - válaszolta Gulyás. "Vallási?" - kérdezett vissza riporterünk. "Kulturális különbözőségek vannak. Vallási se merül föl" - mondta Gulyás.

"Akkor tudná ezt a kulturális értelemben vett fajt definiálni, hogy ez mit jelent?" - kérdezte riporterünk. "Kulturális értelemben ez a civilizációk szembenállását jelenti, hogy ha még világosabban, mindenki számára érthetően szeretnénk megfogalmazni" - mondta Gulyás. Azt a kérdésünket már végig se várta, hogy tudna-e példát mondani erre. "Igen, ez az, ami miatt mi a migrációt ellenezzük" vágott közbe. "Úgy gondoljuk, hogy a különböző kultúráknak a keveredése az nem érdeke Magyarországnak. Ezért mi szeretnénk a mi őshonos nemzetiségeinkkel megőrizni a magyar társadalmat olyannak, amilyen. Erről beszélünk hét-nyolc éve".

"Tehát egy fehér keresztény menekült bejöhet, de egy fekete muszlim nem?" - kérdezte kollégánk. "Nem, ez nem így van, mert menekült az bejöhet, akármilyen. A nemzetközi egyezmények és a magyar jog is ezt garantálja" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország nem osztja azt a nézetet, hogy egy menekült a tizedik biztonságos országon is átmenjen.

"Ön szerint mi az oka annak, hogy Magyarország az egyetlen nyugati ország, amit az orosz állami tévében rendszeresen dicsérnek és a putyini rendszer szövetségeseként emlegetik" - váltott témát riporterünk. "Ezt az oroszoktól kéne megkérdezni. mert Magyarország véleménye egyértelmű volt az oroszok Ukrajna elleni támadásával kapcsolatban, és eddig az EU hat szankciós csomagot fogadott el, amelyeket nyilvánvalóan nem tudott volna elfogadni Magyarország nélkul".

"Akkor ezt rosszul látják az orosz tévében?" - kérdezte Kollégánk. "Ezt az oroszoktól kéne megkérdezni, nem dolgom szerkeszteni az orosz tévét" - mondta Gulyás. Érdeklődésünkre, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai látogatása után tervez-e Kijevbe is ellátogatni, azt mondta, hogy nem lát ilyen utat a miniszter programjában.

Záró kérdésünk az üzemanyagársapkára vonatkozott. Az új szabályok szerint a taxisokon kívül ezentúl csak magánszemélyek tankolhatnak rögzített áron üzemanyagot. Előfordulhat azonban, hogy valaki saját gépjárművével munkaügyben jár el. Ilyen esetekben a fogyasztását elszámolhatja a cége felé. Ez egy teljesen jogszerű dolog, olyannyira, hogy a NAV részletesen szabályozza az ilyen elszámolást, beleértve még a munkaügyben használt magán személygépjármű amortizációs költségének elszámolását is. Gulyás azonban nem értette meg a kérdést, vagyis azt, hogy ha egy magánszemély a magántulajdonú autójába tankolva áfás számlát kér, akkor rá milyen árszabás vonatkozik. "Ha magánszemély használja az autóját magáncélra, azt nem számolhatja el" - felelte Gulyás, bár a kérdés arra vonatkozott, hogy ha nem magáncélra használja a saját autóját a magánszemély. "Mindenkinek azt javaslom, hogy tartsa be a jogszabályokat" - mondta. "Erről világosan ír a jogszabály?" - kérdezte kollégánk. "Teljesen" - felelte Gulyás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.