Spanyolországban halt meg a majomhimlő első európai áldozata

járvány
2022 július 30., 12:56

A majomhimlőnek eddig kizárólag Afrikában voltak halálos áldozatai. Szombaton néhány órán belül Dél-Amerikában és Európában is belehalt a fertőzésbe egy-egy férfi.

Az első Afrikán kívüli haláleset Brazíliában történt. A brazil egészségügyi minisztérium közlése szerint az ottani áldozat 41 éves volt, limfómában szenvedett és gyenge volt az immunrendszere. A majomhimlőn túl „társbetegségek súlyosbították az állapotát" – írták. Brazília eddig 1066 megerősített és 513 feltételezett vírusos megbetegedést jelentett. Az adatok szerint ezek az esetek több mint 98%-ban olyan férfiaknál fordultak elő, akik férfiakkal szexeltek az elmúlt időszakban.

Majomhimlős kéz számítógépes animáción
photo_camera Majomhimlős kéz számítógépes animáción Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Nem sokkal a brazil bejelentés után a spanyol egészségügyi tárca is bejelentett egy halálesetet. A majomhimlő első európai áldozatáról más információt nem közöltek az ország hatóságai. Az eset csak a szokásos jelentésből derül ki, ami szerint 3750 majomhimlős beteg közül 120-an vannak kórházban, és egyikük meghalt.

A múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlőjárvány miatt.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.