Elkezdték lebontani a barikádokat a koszovói szerbek

határ
augusztus 1., 12:53
comments 2

Egy nappal azután, hogy az utak elzárásával tiltakoztak a koszovói kormány bizonyos intézkedései ellen, a koszovói szerbek elkezdték a barikádok lebontását.

A pristinai kormány szombaton bejelentette, hogy augusztus 1-től azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél. Emellett pedig ismét felvetették, hogy szerb rendszámtáblájú autók nem léphetnek be az országba, és belépésnél ideiglenes koszovói táblát kell igényelniük.

Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a koszovói bejelentésekre. Azt mondta, ezekkel az intézkedésekkel az Albin Kurti vezette pristinai kormány csak feszültségeket akar kelteni, semmi okuk nincs arra, hogy ilyen döntéseket hozzanak. Albin Kurti hatalomra kerülése óta jelentősen megnőtt a koszovói szerbek és szerb intézmények ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma – mondta a szerb elnök, aki arra kért mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmát és „ne üljön fel a provokációnak”.

A szerb elnök sajtótájékoztatója után a Koszovó északi részén élő szerbek elzárták a Szerbia és Koszovó közötti átkelőkhöz vezető utakat. Rövid időre a koszovói különleges rendőri egység is kivonult, hogy biztosítsa a helyszínt, de komolyabb incidens nem történt.

photo_camera Blokád mitrovicánál Fotó: Erkin Keci/Anadolu Agency via AFP

A koszovói vezetés végül úgy döntött, hogy ha a szerbek eltávolítják a barikádokat, Pristina egy hónappal elhalasztja a személyi igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozat alkalmazását. A koszovói kormány azt kérte, hogy Szerbia is szüntesse meg hasonló előírásait, vagyis a koszovói dokumentumokat is fogadják el a Szerbiába való belépéskor.

Mivel a barikádok reggel még mindig álltak, a koszovói kormány elkezdte az ideiglenes koszovói dokumentumok kiállítását azoknak, akik szerbiai iratokkal akartak belépni Koszovó területére. De a kora délutáni órákban elkezdték az úttorlaszok eltávolítását, így a Pristina által tervezett intézkedés várhatóan csak egy hónap múlva lép életbe.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt