Pandzsábban mostantól hitet kell tenniük Mohamed mellett a házasodó pakisztániaknak

vallás
2022 augusztus 01., 15:18
comments 1

Pakisztán legnépesebb tartományában a házasulandóknak mostantól hitet kell tenniük Mohamed próféta mellett, ami jogvédők szerint várhatóan növeli a feszültséget a többségi társadalom és a kisebbségi ahmadijja közösség között a muszlim országban.

A tartományi muszlim családjogi törvényen a pandzsábi kormány változtatott, amiben a vezető erő az Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök által korábban vezetett párt, a Tehrik-Labaik Pakisztán (TLP).

„A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) határozottan ellenzi a tartományi kormány azon határozatát, miszerint a pároknak kötelezően nyilatkozniuk kell arról, kit tekintenek az utolsó prófétának. A vallási hit magánügy, és az alkotmány is védi” – közölte a DPA német hírügynökséggel Harris Khalique, a HRCP főtitkára.

Az „utolsó próféta” egy teológiai kifejezés és koráni tanítás, miszerint Mohamed az utolsó próféta volt, vagyis ő a próféta, és az iszlám az utolsó isteni vallás.

Muszlimok imádkoznak ramadán idején a lahori Badsahi mecsetnél május 3-án.
photo_camera Muszlimok imádkoznak ramadán idején a lahori Badsahi mecsetnél május 3-án. Illusztráció: Arif Ali/AFP

A tartományi kormány döntését üdvözölte a TLP radikális iszlaimsta párt, ami 2017-re vált kiemelkedő politikai erővé az istenkáromlás elleni törvénytervezetek támogatásával.

A 4 millió fős pakisztáni ahmadijja közösség hite is az iszlámon alapszik, de ők az alapítójukat, Mirza Ghulam Ahmad indiai muszlim vallástudóst tekintik a prófétának. Emiatt a többi muszlim szerint eretnekek, és a pakisztáni állam 1974-ben nem muszlimoknak nyilvánította őket. A közösség tagjait számtalan támadás, megfélemlítés érte már, évtizedek óta gyűlöletkampányt folytatnak ellenük. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.