A katatörvény miatt a könyvelők közel 90 százaléka készül áremelésre

augusztus 2., kedd 7:02
1

Egy a könyvelők körében végzett kutatás azt mutatja, hogy a katamódosítás nagyon sok plusz terhet ró a könyvelőkre, aminem csak a könyvelői díjakon, de a kapacitáson is meg fog jelenni – írja a Forbes. A kutatást a Billingo végezte, a cég vezérigazgatója, Sárospataki Albert a lapnak elmondta, hogy a megkérdezett könyvelők 90 százaléka tervez emelést a díjszabásban.

"A kata-adózással szemben egy átalányadós vállalkozás esetén havonta kell elkészíteni a bérszámfejtést, hektikusan változó árbevételek mellett pedig a járulékok és adók összege is folyamatosan változik. Mindeközben figyelembe kell venni az adómentes sávot, az egyedileg meghatározott adókedvezményeket, az átalányadó és alanyi adómentesség éves kereteit és számolni kell az iparűzési adó összegével is" - olvasható a cikkben.

Fotó: Botos Tamás

A fentiek jelentős többletmunkát jelentenek, a válaszadók 59,7 százaléka szerint legalább havonta 1-3 órával többet, 22,7 százalékuk szerint akár 3-5 órával is több időt igényel majd egy átalányadós vállalkozás könyvelése (8,3 százalékuk pedig még meg sem tudta jósolni).

A megkérdezett könyvelők 48 százaléka 5000-10 000 forint közötti áremelésre készül, 29 százalékuk 10 000-15 000 forint közöttire és 8 százalék 15 000-20 000 forint közötti összeggel tervez emelni a jövőben. Valójában nem is az ár lesz a legnagyobb kérdés a könyvelőknél, hanem hogy találunk-e szabad könyvelőt - írta a Forbes.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt