A katatörvény miatt a könyvelők közel 90 százaléka készül áremelésre

gazdaság
2022 augusztus 02., 07:02
comments 1

Egy a könyvelők körében végzett kutatás azt mutatja, hogy a katamódosítás nagyon sok plusz terhet ró a könyvelőkre, aminem csak a könyvelői díjakon, de a kapacitáson is meg fog jelenni – írja a Forbes. A kutatást a Billingo végezte, a cég vezérigazgatója, Sárospataki Albert a lapnak elmondta, hogy a megkérdezett könyvelők 90 százaléka tervez emelést a díjszabásban.

"A kata-adózással szemben egy átalányadós vállalkozás esetén havonta kell elkészíteni a bérszámfejtést, hektikusan változó árbevételek mellett pedig a járulékok és adók összege is folyamatosan változik. Mindeközben figyelembe kell venni az adómentes sávot, az egyedileg meghatározott adókedvezményeket, az átalányadó és alanyi adómentesség éves kereteit és számolni kell az iparűzési adó összegével is" - olvasható a cikkben.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A fentiek jelentős többletmunkát jelentenek, a válaszadók 59,7 százaléka szerint legalább havonta 1-3 órával többet, 22,7 százalékuk szerint akár 3-5 órával is több időt igényel majd egy átalányadós vállalkozás könyvelése (8,3 százalékuk pedig még meg sem tudta jósolni).

A megkérdezett könyvelők 48 százaléka 5000-10 000 forint közötti áremelésre készül, 29 százalékuk 10 000-15 000 forint közöttire és 8 százalék 15 000-20 000 forint közötti összeggel tervez emelni a jövőben. Valójában nem is az ár lesz a legnagyobb kérdés a könyvelőknél, hanem hogy találunk-e szabad könyvelőt - írta a Forbes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.