Kaliforniában akár börtönt is kaphat, aki meglátogatja a világ legmagasabb fáját

környezetvédelem
2022 augusztus 02., 18:58
comments 1

Kaliforniában pénzbírsággal vagy akár börtönnel is sújthatják a világ legmagasabb fáját látogatókat, miután az örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) és a környező erdőség károkat szenvedett a mindent letipró turistáktól.

A ma ismert legmagasabb növény, a Humboldt Redwoods Nemzeti Parkban élő, 115,55 méteres Hyperion nem érhető el egyetlen turistaúton sem, de ez nem fékezte meg túrázok tömegeit.

photo_camera Túrázó a Humboldt Redwoods Nemzeti Parkban 2021-ben Fotó: Melissa Kuhnell/Robert Harding RF via AFP

Leonel Arguello, a nemzeti park természeti erőforrásokért felelős menedzsere szerint Hyperiont 2006-ban „fedezte fel” két természetbúvár. 2010-től a túrázók is megjelentek, hogy megtekintsék a becslések szerint akár 800 éves fát, miután bloggerek és útibeszámolók írói közzétették a pontos helyét. 2019-ben a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legmagasabb fája.

De a túrázók ösvényeket vágtak maguknak a sűrű aljnövényzetbe, és a fa is károkat szenvedett attól, hogy ráléptek a gyökereire. Arguello szerint a páfrányok is eltűntek a fa körül, mivel a látogatók letaposták őket. A parkmenedzser az ösvények egyre növekvő számán kívül nehezményezte a szemetelést is. És mivel a térségben nincs térerő, ezért arrafelé segítséget kérni is nagyon sok időbe telne.

A hatóságok emiatt lezárták a területet. A tilalom megsértőit 5000 dolláros (1,9 millió forint) pénzbirsággal és fél évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják – közölte Arguello.

A park tisztségviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy Hyperion látogatói csalódhatnak a látványban, ugyanis az aljáról csak lombokat lehet látni, de a tetejét nem.

Az örökzöld mamutfenyő magasságán és akár 7-8 métert is elérő törzsátmérőjén kívül a korával is kitűnik: egyes példányok 2000 évnél is idősebbek. (Guardian via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.