Megváltoznak az egyetemi átsorolási szabályok, már az egyetemektől függ, hogy milyen tanulmányi teljesítményhez kötik az ösztöndíjas helyek megtartását

oktatás
2022 augusztus 02., 10:11
comments 11

Megszűnik a központi - minden egyetemen érvényes - tanulmányiátlag-elvárás az átsorolásoknál. Innentől kezdve, az egyetemek fenntartóinak - az állami intézményeknél pedig az érintett minisztériumnak - kell meghatároznia, milyen tanulmányi teljesítményhez kötik az ösztöndíjas helyek megtartását - írja az eduline.hu a Magyar Közlönyre hivatkozva.

Az ösztöndíjat nyert hallgatók számára a magyar állam finanszírozza a felsőoktatást, ezt azonban feltételekkel teszi. Átsorolásra a korábbi szabályok szerint akkor került sor, ha a hallgatók:

  • az utolsó két (aktív) félévben nem érték el átlagában legalább a 18 kreditet,
  • nem érték el az egyetem szervezeti és működési szabályzatában megállapított tanulmányi átlagot,
  • visszavonták az ösztöndíjas nyilatkozatukat, vagy kimerítették a rendelkezésre álló támogatási időkeretüket.

Ezekben az esetekben az egyetemek tanév végén kötelesek voltak önköltséges képzésre átsorolni a hallgatóikat. A mostani változtatás az elmúlt években folyamatosan emelkedő, központilag elvárt tanulmányi átlagra vonatkozik, amiről mostantól nem egy kormányrendelet fog dönteni, hanem maguk az egyetemek.

A fenntartók az idei évben nem határozhatnak meg a korábbi központi átlagnál magasabb átlagokat az egyes tudományterületeken, mondja Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke.

Az új szabályok szerint a jövőben elképzelhető lesz, hogy míg az egyik egyetemen 2,5-ös átlag lesz az elvárás, addig ugyanazon a területen, de egy másik egyetemen már a 3-as átlag lesz szükséges ahhoz, hogy valaki elkerülje az átsorolást.(via eduline.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.