Rekord alacsonyra apadt a Velencei-tó vízszintje

augusztus 2., kedd 12:20

Bekövetkezett: rekord alacsony szintet ért el a Velencei-tó vízállása kedden. "A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A tó ma reggeli vízállása 61 centiméter volt" - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel kedden.

Tavaly készült egy kormányzati előterjesztés a helyzet megoldására, de azt végül a kormányülésen leszavazták, mert sokallták a 40 milliárdos költséget.

Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Ráadásul ez még nem a vége, hiszen a Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt folytatódik a Velencei-tó apadása. Csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog.

A hétvégén a Tisza-tó felületére lehullott csapadék például egynapi vízigény kielégítésére volt elegendő. A Balaton átlagvízállása 82 centiméter. Ez nem rendkívüli: 2003. augusztus 1-jén 39 centiméter volt az átlagvízállás, tavaly ugyanezen a napon 102 centiméter.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt