Kész a turbina, a német kancellár szerint az oroszok nem tarthatják vissza tovább a gázt

külföld
2022 augusztus 03., 10:31
comments 8

Befejeződött az Északi Áramlat-1 földgázvezetékhez szükséges turbina karbantartása, így Olaf Scholz német kancellár szerint már nincs technikai akadálya annak, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit.

A kancellár a karbantartást végző cég mühlheimi telephelyén, a több tonnás berendezés előtt tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a turbina nem csupán kifogástalan állapotban van, hanem az összes hivatalos dokumentum is rendelkezésre áll ahhoz, hogy leszállítsák a vezetéket üzemeltető Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalatnak. A turbina hiányára hivatkozva az oroszok jóval kevesebb földgázt szállítanak Németországba, mint azt korábban vállalták.

photo_camera Fotó: BERND THISSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A turbina használatba vételének jogi akadályai sincsenek, hiszen a földgáz-kitermelés és földgáz+kereskedelem területét nem érintik az Ukrajna ellen indított háborúja miatt Oroszországra kivetett szankciók. Már csak arra van szükség, hogy az orosz fél oldalán legyen valaki, aki azt akarja, hogy megérkezzen a berendezés, ebben az esetben nagyon gyorsan eljuttatják - mondta Olaf Scholz.

A kancellár arról is beszélt, hogy a Gazprom az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 mellett a Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül futó Yamal vezetéken, valamint a Németországba az Ukrajna-Szlovákia-Ausztria útvonalon érkező Transgas vezetéken is rendelkezik megfelelő kapacitással ahhoz, hogy hiánytalanul teljesítse szerződéses kötelezettségeit.

Ugyanakkor az Ukrajna elleni háború miatt továbbra is számolni kell azzal, hogy adódhatnak az orosz fél által mondvacsinált okok, amik miatt majd valami megint nem működik - mondta a német kancellár, ismertetve az orosz földgázimport kiváltását szolgáló intézkedéseket, köztük a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas tengeri terminálok építését.

Az Északi Áramlat-1 mindössze 20 százalékos kapacitáson működik, a Gazprom állítása szerint kizárólag a turbina karbantartásával összefüggő műszaki okok miatt.
A turbina karbantartását a Siemens Energy egy kanadai telephelyén végezték, és a munka befejezése után Justin Trudeau kanadai kormányfő közreműködésével szállították Németországba. Ezzel kapcsolatban Olaf Scholz a mühleimi tájékoztatón kiemelte: nagyon hálás az ottawai vezetésnek azért az igen jelentős hozzájárulásért, amellyel segített világossá tenni, hogy nincsen semmilyen műszaki oka a gázszállítás visszafogásának az Északi Áramlat-1 vezetéken.

Németországban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta. (Spiegel/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.