Feljelentést tesz az MTK a szegedi szurkolók antiszemita őrjöngése miatt

bűnügy
2022 augusztus 04., 17:47

Hétfő este rendezték az NB II első fordulójában az MTK Budapest – Szeged-Csanád Grosics Akadémia mérkőzést, amit a hazaiak nyertek.

De a meccs nem elsősorban a foci miatt maradt emlékezetes, hanem mert a szegedi szurkolók egy csoportja többször antiszemita rigmusokkal és gesztusokkal provokálta a hazai publikumot és csapatot.

A meccset a helyszínen megtekintő Szily kolléga szerdán arról írt, hogy a szegediek a meccs egy pontján hangos „Gág-gá-gá, buzi MTK” éneklésbe kezdtek, mire a kékek tapssal és visszakiabálásokkal reagáltak. Több néző szerint néhány vendégszurkoló náci karlendítésekkel is kifejezte véleményét.

Az egyik zsidózó szólamról, ami a már a meccs után hangzott el, videófelvétel illetve hanganyag is készült. A felvételt egy 12 éves MTK szurkoló lány készítette, írják, aki édesapjával látogatott ki a meccsre. (A videót Radnóti Zoltán rabbi tette közzé a Facebookon.)

Az MTK csütörtökön közleményt adott ki, ebben felidézik a történteket, és kinyilvánítják, hogy a klub elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen.

„Tiltakozunk az érintett szegedi szurkolók antiszemita viselkedése ellen, akik esetenként már a mérkőzés alatt is elfogadhatatlan rigmusokat skandáltak. Kiállunk a megsértett, megbántott és megfenyegetett szurkolóink mellett, és az MTK családja nevében minden jóérzésű honfitársunkat arra kérjük, vállaljon szolidaritást velünk” - áll a közleményben.

Az MTK a Szeged-Csanád Grosics Akadémia futballklub együttműködését kéri az ügyben és annak felderítésében.

A szegedi csapatot Kiss-Rigó László püspök alapította és az egyházmegye tulajdonában van; a klub jelmondata, az „Erő, szeretet, józanság” megegyezik Kiss-Rigó személyes püspöki mottójával. Kiss-Rigó, mint ismert, a legnyíltabban politizáló katolikus főpapok egyike, aki rendszeresen részt vett fideszes kampányeseményeken és biztatott a kormánypárt támogatására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.