A G7 mérése szerint már 34 százalékos az élelmiszer-infláció

gazdaság
2022 augusztus 05., 05:27
comments 12

Továbbra is meredeken nő az élelmiszerek ára, amit jól mutat a G7 nem hivatalos mérése is. A gazdasági portál 2020 januárja óta követi, mennyiért kaphatók bizonyos élelmiszerek a burgonyától a natúr joghurton át a trappista sajtig.

Ugyanaz a bevásárlás tavaly júliusban 16 ezer forintba került, idén majdnem 22 ezerbe, ami 34 százalékos növekedést jelent.A kenyér, a zsemle, a kifli és a spagetti tészta ára egy év alatt duplájára emelkedett. A 42 vizsált termékből mindössze négy lett olcsóbb: a fehérrépa, a vöröshagyma, az alma és a sárgarépa.

Április óta összességében minden hónapban öt százalékkal nő a G7 által mért infláció.

Egy vásárló hatósági áras liszteket néz egy 12. kerületi boltban 2022. február 1-én.
photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az európai uniós adatok szerint júniusban csak Litvániában volt magasabb az élelmiszerek inflációja, mint Magyarországon, ha az idén januári árakat vesszük alapul. Ebben a számításban a kenyér, a hús és a margarin Magyarországon drágul a legnagyobb mértékben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.