Már csak Litvániában drágulnak jobban az élelmiszerek, mint Magyarországon

gazdaság
2022 július 21., 14:03

Júniusban 16 százalékkal volt magasabb az élelmiszerek harmonizált fogyasztóiár-indexe hazánkban, mint januárban, az ukrajnai háború kitörése előtt. A litván adat 17,1 százalékos jelenleg. (Ezt a mutatót az uniós statisztikai hivatal alkotta, hogy a tagállamok inflációs adatai összehasonlíthatók legyenek.) Májusban még 13 százalék volt ez az érték Magyarországon, amivel a harmadik helyen álltunk.

photo_camera Fotó: GARDEL BERTRAND / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A kenyér és a hús továbbra is Magyarországon drágul a legnagyobb mértékben. Előbbi 22, utóbbi 20 százalékkal kerül többe, mint az év elején. Szlovákiában csak 11 százalékkal drágult a kenyér, Romániában 10 százalékkal sem, de Nyugat-Európában jóval alacsonyabb értékeket is találunk.

A sertéshús drágulási üteme valamelyest csökkent májushoz képest (ezzel a középmezőnyben vagyunk), a csirke viszont 25 százalékkal kerül többe, ami a 7. legmagasabb érték az EU-ban. Csirkeár-emelkedésben környékbeli országok előznek minket, de Romániában például csak 11 százalékos a növekedés.

link Forrás

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.