Bocsánatot kért a csillagász, aki egy kolbászt próbált meg csillagként eladni Twitteren

TUDOMÁNY
2022 augusztus 05., 19:37
comments 15

"Kép a Proxima Centauriról, a Naphoz legközelebbi csillagról, amely tőlünk 4,2 fényévnyire található. A James Webb Űrteleszkóp felvétele. Ilyen részletgazdag... Minden nap egy új világ tárul elénk" - írta ki Twitterre Érienne Klein híres fizikus, a francia Alternatív Energiák és Atomenergia Bizottság igazgatója.

Alatta pedig egy kép a csillagról,

amelyről később kiderült: igazából egy szelet chorizo, azaz a spanyol konyha egyik jellegzetes kolbászterméke.

A tweetet aztán több ezren reposztolták, azt gondolva, hogy az tényleg egy csillagról készült. Klein később bevallotta, "a kortárs kozmológia szerint a spanyol konyhához kötődő objektum a Földön kívül nem létezik sehol máshol".

Majd miután többen nemtetszésüknek adtak hangot, hivatalosan is bocsánatot kért. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.