Az Agrárminisztérium szerint fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése

energia
2022 augusztus 06., 14:12

„Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait. A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem” – írja az Agrárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében a tegnap hatályba lépett tűzifarendeletről.

Nagy István agrárminiszter mesterséges erdőt címkéz fel "Neked zöldül" feliratokkal Kecskeméten 2022. március 1-én.
photo_camera Nagy István agrárminiszter mesterséges erdőt címkéz fel "Neked zöldül" feliratokkal Kecskeméten 2022. március 1-én. Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Nagy István tárcavezető emlékeztetett a háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválságra. Azt is elmondta, hogy jelenleg a tűzifaellátás biztosított, de a háború miatt a kormány tűzifakiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat, hogy növeljék a kitermelést.

„A fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amely az igényeket ki tudja elégíteni” – idézi a közlemény Nagy Istvánt. Ezzel szemben a Habitat for Humanity civil szervezet tegnapi sajtóközleményében arra figyelmeztetett, hogy egyrészt ha a kormány nem növeli a szociális tüzelőanyagokra szánt 5 milliárdos támogatást, másrészt ha nem korlátozza a piaci szereplőket az amúgy is egyre dráguló tűzifatartalékok felvásárlásában, akkor idén télen a legszegényebb háztartásoknak „egyszerűen nem lesz miből tűzifát osztani”.

„Ezért elkötelezettek vagyunk abban, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszútávon fenntartható legyen. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet” – részletezte Nagy István, aki szerint a "faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek".

A WWF és Karácsony Gergely azonban jóval borúsabban látja a helyzetet.

„A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen” – írta a WWF pénteki közleményében. Karácsony szerint pedig a kormánynak jóval korábban kellett volna cselekednie, akkor elkerülhette volna a fakivágást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.