Elfogadták az abortuszt korlátozó törvényt Indianában

augusztus 6., szombat 6:54
2

Az abortuszhoz való hozzáférést korlátozó törvényt fogadott el Indiana törvényhozása. Ez az első állam, ahol bevezettek ilyen intézkedést azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az abortusztiltást akadályozó „Roe kontra Wade” ítéletet. Az állam republikánus kormányzója, Eric Holcomb péntek este írta alá a törvényt.

A törvény tartalmaz kivételeket, például nemi erőszak és vérfertőzés esetén, de az anya életének és testi épségének védelme is korlátozó szempont. A nemi erőszakra és vérfertőzésre vonatkozó kivételek a megtermékenyítés utáni tizedik hétig érvényesek.

Abortuszellenes tüntetők Washingtonban, január 20-án. Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Az indianai törvényhozók az elmúlt két hétben tanúvallomásokat hallgattak meg, a lakosok többsége nem támogatta a jogszabályt. Az abortuszjogok támogatói szerint a törvényjavaslat túl messzire ment, míg az abortuszellenes aktivisták szerint nem elég szigorú.

A héten Kansas államban a választók elsöprő többséggel szavazták meg, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából. (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt