Elfogadták az abortuszt korlátozó törvényt Indianában

külföld
2022 augusztus 06., 06:54
comments 2

Az abortuszhoz való hozzáférést korlátozó törvényt fogadott el Indiana törvényhozása. Ez az első állam, ahol bevezettek ilyen intézkedést azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az abortusztiltást akadályozó „Roe kontra Wade” ítéletet. Az állam republikánus kormányzója, Eric Holcomb péntek este írta alá a törvényt.

A törvény tartalmaz kivételeket, például nemi erőszak és vérfertőzés esetén, de az anya életének és testi épségének védelme is korlátozó szempont. A nemi erőszakra és vérfertőzésre vonatkozó kivételek a megtermékenyítés utáni tizedik hétig érvényesek.

photo_camera Abortuszellenes tüntetők Washingtonban, január 20-án. Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Az indianai törvényhozók az elmúlt két hétben tanúvallomásokat hallgattak meg, a lakosok többsége nem támogatta a jogszabályt. Az abortuszjogok támogatói szerint a törvényjavaslat túl messzire ment, míg az abortuszellenes aktivisták szerint nem elég szigorú.

A héten Kansas államban a választók elsöprő többséggel szavazták meg, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.