Az Amnesty International minden szavát vállalja, de sajnálja, hogy fájdalmat okozott ukrajnai jelentésével

háború
2022 augusztus 07., 14:13
comments 7

Az Amnesty International mélységesen sajnálja, hogy az ukrán hadsereg stratégiájáról szóló jelentése ilyen aggodalmakat és dühöt váltott ki, közölte a nemzetközi szervezet a Reutersszel.

A jelentés szerint az ukrán hadsereg veszélynek teszi ki a civileket azzal, hogy oroszok támadta lakott területeken is létrehoz katonai bázisokat. Összesen 19 ilyen helyszínt azonosítottak.

Friss közleménye szerint az Amnesty célja minden konfliktusban a civil életek védelme, kizárólag ebből a megfontolásból hozták nyilvánosságra a legutóbbi jelentésüket is. Mint írják, minden szavuk mellett kitartanak, de sajnálják, hogy fájdalmat okoztak.

photo_camera Ukrán katona Harkiv közelében Fotó: STRINGER/REUTERS

Szombaton lemondott az Amnesty ukrajnai irodájának vezetője, aki azt írta: „Hacsak nem élsz egy olyan országban, amelyet éppen darabokra szaggatnak, sosem fogod megérteni, mit jelent hibáztatni a védőinek hadseregét. És nincsenek olyan szavak semmilyen nyelven, amelyek ezt át tudnák adni annak, aki nem érezte ezt a fájdalmat".

A jelentést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint nyugati diplomaták, köztük a brit és az amerikai ukrajnai nagykövet is bírálták. Az Amnesty szerint jelentésük sem igazolja az orosz agressziót, és nem jelenti azt, hogy az ukrán hadsereg az ország más részein ne tenne meg mindent a civilek védelme érdekében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.