Az amerikai szenátus elfogadta a 739 milliárd dolláros Infláció Elleni Törvénycsomagot

augusztus 8., hétfő 5:10
1

Az amerikai törvényhozás felsőháza a lehető legszűkebb többséggel fogadta el a gazdasági stabilizációs törvénycsomagot. A törvény mellett és ellene is 50-50 szavazat érkezett, végül Kamala Harris alelnök szavazata döntött. Következő lépésként a képviselőház is megvitatja a költségvetési kiadásokat és inflációt egyszerre csökkentő csomagot. Joe Biden egy lépéssel közelebb került egy jelentős törvényhozási győzelemhez a novemberi kulcsfontosságú félidős választások előtt.

Az Infláció Elleni Törvénycsomag értelmében 369 milliárd dollárt különítenének el az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a megújuló energiaforrásokba való beruházásra. A javaslat csökkentené az amerikaiak millióinak egészségügyi költségeit is. Megreformálnák a felírásköteles gyógyszerek árazását, ennek része, hogy az állami egészségügyi szolgáltató ártárgyalásra kötelezheti a nagy gyógyszergyártó vállalatokat bizonyos készítmények esetében.

A törvénycsomag bevételnövelő elemei a tervek szerint 739 milliárd dollár bevételt generálnak az Egyesült Államok költségvetésének. Elemei között szerepel a 15 százalékos minimális társasági adó bevezetése. A jogszabály 433 milliárd dollár kiadással is jár majd. Ennek egyik eleme a 369 milliárdos energiabiztonsági és klímaváltozás elleni törvény, a másik pedig az egészségügyi ellátás kiterjesztéséről szóló jogszabály.

„Ma a demokraták az amerikai családok mellé álltak a különleges érdekekkel szemben, és megszavazták, hogy csökkentik a vényköteles gyógyszerek, az egészségbiztosítás árát és a mindennapi energiaköltségeket is. Csökkentik a hiányt, miközben a leggazdagabb vállalatok végre megfizetik méltányos részüket" - mondta Biden a törvényjavaslat elfogadását ünneplő nyilatkozatában. „Azzal az ígérettel indultam az elnökválasztáson, hogy a kormányt újra a dolgozó családok szolgálatába állítom, és ez a törvényjavaslat pontosan ezt teszi".

A törvénycsomagot heves viták övezték. A demokrata szenátorok közül páran az utolsó napig feltételekhez kötötték támogatásukat, a republikánusok teljes ellenállást hirdettek. Emiatt utolsó pillanatban is módosult a jogszabály tartalma. (The Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt