Életbe lépett a tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között

augusztus 8., hétfő 6:11

Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért.

Egyiptom vasárnap átfogó és kölcsönös tűzszünetre szólította fel a feleket, és az Iszlám Dzsihád és az izraeli vezetés elfogadta a feltételeket. Egyiptom felhívásában az is szerepelt, hogy „erőfeszítéseket tesz és elkötelezett amellett, hogy kiszabadítsa" az Iszlám Dzsihád letartóztatott tagjait, Bassam al-Szaadit és Kalil Avadét.

Muhamad al-Hindi, az Iszlám Dzsihád politikai szárnyának szóvivője megerősítette, hogy a szervezet egyetértett a gázai tűzszünetről szóló egyiptomi javaslattal, melyet helyi idő szerint 23.30-ra hirdettek meg. A tűzszünet hivatalos életbe lépése után még többször megszólaltak Izraelben a légvédelmi szirénák.

Izrael 170 célpontot támadott a Gázai övezetben, és megölte az Iszlám Dzsihád két fontos helyi vezetőjét. Az akcióban eddig összesen 44 palesztin, köztük 15 gyermek, valamint az Iszlám Dzsihád tagjai haltak meg. Több mint 300-an megsebesültek, 13 izraelit kezeltek kórházban kisebb sérülésekkel.

A lakók és egy palesztin rendőr a károkat mérik fel az izraeli légitámadás után a dzsabaliai menekülttáborban a Gázai övezetben, 2022. augusztus 7-én. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

A rádió értesülései szerint hétfő reggel 9-kor megnyílnak a gázai átkelőhelyek, a gázai vendégmunkások ismét beléphetnek Izraelbe, és újra megindulnak Gázába az üzemanyag- és segélyszállítmányok. Az övezet környékén egyelőre még fenntartanak az izraeli hatóságok több, izraeliekre vonatkozó óvatossági korlátozást.

Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a tűzszünetet, és felszólította a feleket, hogy „teljes mértékben hajtsák végre azt, és a harcok enyhülésével biztosítsák az üzemanyag- és a humanitárius szállítmányok beáramlását a Gázai övezetbe". Mint mondta, az Egyesült Államok együttműködött mindkét féllel és a regionális partnerekkel „a konfliktus gyors megoldása érdekében".

Izrael pénteken indította meg Hajnalhasadás nevű hadműveletét a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen, mert azok megtorlással fenyegettek egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjük, Besszám esz-Szaadi letartóztatása miatt. Az akcióban az izraeliek végeztek Tejszír al-Dzsabarival, az Iszlám Dzsihád észak-gázai parancsnokával, majd vasárnap Hálid Manszúrral, a déli rész katonai vezetőjével. (MTI, The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt