Több tonna citrusgyümölcs rekedt az uniós kikötőkben Dél-Afrika és az EU vitája miatt

augusztus 8., hétfő 11:00
9

Több tonna dél-afrikai narancs rohad az európai kikötőkben rekedt konténerekben Dél-Afrika és az Európai Unió kereskedelmi vitája miatt, írja az Euronews. Az EU új növény-egészségügyi követelményeket vezetett be, ami miatt Dél-Afrika, a világ második legnagyobb citrus-exportőre a múlt hónapban panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Az intézkedések júliusban léptek hatályba, amikor az Európába tartó, több száz konténernyi dél-afrikai gyümölcsöt szállító hajók már a tengeren voltak. A Dél-Afrikai Citrustermesztők Szövetsége (CGA) szerint emiatt blokkolták a szállítmányokat. Az uniós szabályok célja, hogy megakadályozza a hamis molylepke (thaumatotibia leucotreta) elterjedését.

„Ez teljes katasztrófa” - mondta a CGA vezérigazgatója, Justin Chadwick az AFP-nek. „Kivételes minőségű, kockázatot nem jelentő élelmiszer csak úgy áll ott... Ez tényleg katasztrófa.”

Az EU előírja, hogy minden Európába szánt narancsot extrém hidegkezelésnek kell alávetni, és 25 napig két Celsius-fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell tartani. A dél-afrikai termelők szerint erre nincs szükség, mivel az országnak már vannak célzottabb eszközei a fertőzés megelőzésére.

A WTO-hoz benyújtott panaszában Dél-Afrika azzal érvel, hogy az EU követelményei „nem tudományos alapokon nyugszanak", „diszkriminatívak" és túlzóak. „Ez további költségeket fog okozni. És jelenleg ezt egyetlen termelő sem engedheti meg magának a világon" - mondta Hannes de Waal, aki a Dél-Afrika délkeleti részén található, csaknem százéves Sundays River Citrusfarmot vezeti.

Az új szabályokat a narancsszezon közepén vezették be, és váratlanul érték a termelőket. Körülbelül 3,2 millió karton citrusféle maradt érvénytelen papírokkal, mintegy 35 millió euró értékben. A dél-afrikai kormány megpróbálta gyorsan megszerezni a szükséges dokumentumokat, de Chadwick szerint így is több száz konténert kellett megsemmisíteni.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a növény-egészségügyi kritériumok célja, hogy megvédjék az EU-t a „kártevő okozta mezőgazdasági és a környezeti hatásoktól."

Chadwick reméli, hogy a „józan ész" győzedelmeskedni fog, és hogy gyors megoldás születik. „Iparágunk nyomás alatt van. Számunkra ez a túlélés éve".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt