Ukrajnában 10 évet kapott egy orosz katona, aki tankkal lőtt lakóházra, és azt mondta, parancsot teljesített

háború
2022 augusztus 08., 16:36

A háborús törvények megsértéséért Ukrajnában 10 év börtönre ítéltek egy orosz katonát, miután tankkal lőtt egy többemeletes lakóházra – számolt be a Reuters ukrán belügyi forrásokra hivatkozva.

Azt írják, az északkeleti Csernyihivben működő bíróság bűnösnek találta a harc közben elfogott Mihail Kulikovot, mert február 26-án – két nappal azután, hogy Oroszország ukrajnai inváziója elkezdődött – eltalálta a lakóházat.

Szétlőtt lakóházak Csernihivben március 3-án.
photo_camera Szétlőtt lakóházak Csernihivben március 3-án. Illusztráció: AFP

Az ukrán főügyészség közölte, hogy Kulikov bűnösnek vallotta magát, és enyhébb büntetést kért, mert azt mondta, parancsot teljesített.

A lakóház nem volt katonai célpont. Oroszország többször tagadta, hogy az erői szándékosan civileket vennének célba. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.