Megbénították a finn parlament honlapját

külföld
augusztus 9., 17:22
comments 5

A finn parlament rendszergazdái szerint DDoS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó túlterheléses kibertámadás érte kora délután a szervereket, ami megbénította a weboldalt. A biztonsági szakemberek jelenleg a kárfelmérésen fáradoznak, de a finn parlament honlapját továbbra sem lehet elérni.

A finn közszolgálati YLE szerint orosz hackerek állnak a háttérben. Ennek alátámasztására egy a Telegram-üzenetküldő szolgáltatáson közzétett posztot idézett. Ebben egy magát NoName057(16)-nak nevező csoport azt írta, hogy baráti látogatást terveztek tenni a szomszédos Finnországban, „ami oly buzgón szeretne csatlakozni a NATO-hoz”. A YLE szerint ugyanez a csoport követett el kibertámadásokat korábban lengyel, litván és norvég állami intézmények ellen is.

Májusban a finn parlament a NATO-csatlakozási kérelem benyújtásáról döntött, feladva több évtized semlegességét az ukrajnai orosz invázió nyomán megváltozott európai biztonsági környezetben. Az 1340 kilométer hosszú közös határral rendelkező Oroszország és Finnország kapcsolatai mélyponton vannak. (dpa/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt