Megbénították a finn parlament honlapját

külföld
2022 augusztus 09., 17:22
comments 5

A finn parlament rendszergazdái szerint DDoS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó túlterheléses kibertámadás érte kora délután a szervereket, ami megbénította a weboldalt. A biztonsági szakemberek jelenleg a kárfelmérésen fáradoznak, de a finn parlament honlapját továbbra sem lehet elérni.

A finn közszolgálati YLE szerint orosz hackerek állnak a háttérben. Ennek alátámasztására egy a Telegram-üzenetküldő szolgáltatáson közzétett posztot idézett. Ebben egy magát NoName057(16)-nak nevező csoport azt írta, hogy baráti látogatást terveztek tenni a szomszédos Finnországban, „ami oly buzgón szeretne csatlakozni a NATO-hoz”. A YLE szerint ugyanez a csoport követett el kibertámadásokat korábban lengyel, litván és norvég állami intézmények ellen is.

Májusban a finn parlament a NATO-csatlakozási kérelem benyújtásáról döntött, feladva több évtized semlegességét az ukrajnai orosz invázió nyomán megváltozott európai biztonsági környezetben. Az 1340 kilométer hosszú közös határral rendelkező Oroszország és Finnország kapcsolatai mélyponton vannak. (dpa/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.