Menczer: Magyarország tartja magát az „egy Kína” elvhez

Külpolitika
2022 augusztus 09., 09:40

Miközben Kína folytatja a hadgyakorlatokat Tajvan körül, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebookon nyilvánult meg, hogy elmondhassa, „a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem hiányzik nekünk az, hogy a világ két meghatározó nagyhatalma konfliktusba kerüljön egymással, még ha a konfliktus földrajzilag messze is helyezkedik tőlünk”.

Ezután azzal folytatta, „őszintén reméli”, hogy „a Tajvan körüli helyzet nem fog eszkalálódni, és a világ meghatározó hatalmai minél előbb visszatérnek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló együttműködéshez”. Hogy aztán azzal zárhassa gondolatait:

„A magyar külpolitika pedig továbbra is következetesen tartja magát az »egy Kína« elv alkalmazásához.” Végül a biztonság kedvéért saját maga alá is kommentelt, hogy egy magyar zászlós emoji kíséretében megjegyezze: „Magyar külpolitika, magyar érdekek mentén!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.