Száz éve nem volt ennyire száraz az év első fele

klímaváltozás
2022 augusztus 09., 12:57

Elkészítette a Magyarország területére és a nagy folyóink vízgyűjtőire hullott 7 havi csapadék összesítését az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF):

2022 első felében az átlagosnál 45 százalékkal kevesebb eső esett, vagyis az ilyenkor megszokott csapadék mintegy fele hiányzik. A legkisebb 7 havi összmennyiség Szolnok-Szandaszőlősön hullott, mindössze 98 mm, míg a legtöbb 406 mm volt, Szentgotthárd-Farkasfán.

Az országos területi átlagérték 188 mm, ami 154 mm-rel kevesebb az ilyenkor jellemzőnél. Az Országos Meteorológia Szolgálat adatai alapján ez a periódus

1901 óta a legszárazabb 7 hónap volt Magyarországon.Az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott a Duna és a Tisza vízgyűjtőjére is a januárjától július végéig terjedő időszakban.

A Duna-vízgyűjtőn az éghajlati átlaghoz képest 25 százalékos, míg a Tiszán 31 százalékos csapadékhiány alakult ki.Mindkét területen a március volt a legszárazabb, amikor a csapadék 79-89 százaléka hiányzott. A vízgyűjtőkön már a tavalyi év is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első 7 hónapja pedig csak tovább növelte ezt a hiányt.

link Forrás

Az országban a 12 vízügyi Igazgatóságból 10 területén van érvényben vízhiány elleni készültség: jelenleg 7 vízhiánykezelő körzetben első-, 5 körzetben másod-, míg 23-ban harmadfokú (vagyis a legmagasabb) a védekezési készültség.

Az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF) szerint a megnövekedett vízigények a korábban visszatartott és betározott vízmennyiségből elégíthetőek ki. A legfontosabb célja továbbra is az, hogy a Kiskörei-tározóból, vagyis a Tisza-tóból Szolnok város ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen.

A kialakított öntözési menetrendek jóvoltából vízkorlátozásra sehol sincs szükség. Ugyanakkor rendkívüli – vagyis az öntözési igény elején nem jelzett - vízigények lekötésére csak korlátozott mértékben van lehetőség, és csak ott, ahol van szabad vízkészlet. (OVF)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.