Egyre nagyobb bajban van az orosz hadiipar, a szankciók lenullázzák a fejlesztéseket és a modernizációs terveket

háború
2022 augusztus 10., 04:11
comments 54

Az utóbbi hetekben a hazai sajtóban is fellángolt a vita annak kapcsán, hogy vajon az Európai Unió és az Egyesült Államok által Oroszország ellen bevezetett szankciók ténylegesen mennyiben ártanak Moszkvának. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy ezek teljesen hatástalanok, és semmiben sem gyengítik Oroszországot. Ez az írás arra vállalkozik, hogy egy itthon eddig kevésbé tárgyalt aspektusból, az orosz hadiipar szempontjából mutassa be a szankciók hatását.

Mivel egy modern fegyverrendszer kifejlesztése sok esetben egy-két évtizedet (!) is igénybe vesz, ezért célszerű a szankciók orosz hadiiparra gyakorolt hatását 2014-től kezdődően vizsgálni, természetesen külön kitérve a 2022. február 24., tehát a mostani eszkaláció kezdete utáni időszakra is. Bár az orosz hadiipar 2014 előtt igen jelentős mértékben támaszkodott az Ukrajnával való együttműködésre is (például helikopter- és hajómotorok, valamint rakéták gyártása terén), az ukrán aspektussal itt csak érintőlegesen foglalkozunk. Hozzá kell tenni azt is, hogy az orosz védelmi ipar 2014 utáni helyzetét jelentősen meghatározták az alacsony olajárból fakadó gazdasági nehézségek is. 2014 és 2022 között az orosz gazdaságnak a mostani immár a negyedik egyértelműen recesszióban töltött éve, ami nyilván nem kímélte a védelmi költségvetést sem.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.