Megerősítették az oroszok, hogy fogolycseréről tárgyalnak Brittney Griner és Paul Whelan ügyében

külföld
2022 augusztus 11., 13:19

Csütörtökön Moszkva megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Államokkal egy esetleges fogolycseréről a múlt héten 9 és fél évre ítélt amerikai kosárlabdázó, Brittney Griner és egy másik amerikai fogoly, Paul Whelan ügyében - írja a Washington Post.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint a tárgyalásokhoz egy olyan forródrótot használnak, melyet Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök állított fel, amikor tavaly júniusban, Genfben találkoztak. Az orosz külügy helyettes szóvivője, Ivan Necsajev azt mondta, a tárgyalások azután kezdődtek meg, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter múlt héten megerősítette, Oroszország is készen áll rá.

Griner az amerikai női kosárlabda-történet egyik legsikeresebb játékosa. Letartóztatására néhány nappal azelőtt került sor, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy hibát követett el. Záróbeszédében arról is beszélt, hogy bízik benne, nem politikailag motivált ítélet születik az ügyében.

A 2018-ban kémkedésért 16 év börtönre ítélt Paul Whelan esetéről korábban mi is írtunk: a rendelkezésre álló információk alapján nem tűnik úgy, hogy a férfi valóban kém lett volna.

Július végén írtunk arról, hogy a két fogoly ügyében Szergej Lavrov és az USA külügyminisztere, Antony Blinken telefonon már egyeztetett. A hírek szerint az Egyesült Államok Grinerért és Whelanért cserébe kész lenne szabadon engedni az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.