Atomtitkok után kutathattak Donald Trump mar-a-lagói birtokán az FBI ügynökei

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 12., péntek 12:35
11

Atomfegyverekre vonatkozó titkosított iratok után kutathattak az FBI ügynökei hétfőn Donald Trump floridai birtokán, ami hivatalos lakcímeként van bejegyezve – értesült a Washington Post. A bukott elnök a nyarat nem a párás Mar-a-Lagóban, hanem egy másik golfbirtokán, a New Jersey-i Bedminsterben tölti, itt golfozott a szaúdi állami befektetési alap pénzéből alapított új profi liga profi-amatőr versenyén is. Vagyis a hétfői házkutatáskor a birtok zárva volt, Trump nem volt jelen a helyszínen.

Egy helyi rendőr Donald Trump mar-a-lagói otthonánál 2022. augusztus 9-én, egy nappal az FBI-házkutatás után Fotó: GIORGIO VIERA/AFP

Azt, hogy Donald Trump titkos iratokat is magához vett, amikor elhagyta a Fehér Házat, január óta tudjuk. Az elnök feljegyzéseinek archiválásáért felelős Nemzeti Archívum munkatársai ekkor jelezték, hogy legalább tizenöt ládányi titkosított irat hiányzik. Ezeket Trump, aki legendásan semmibe vette a szigorú iratkezelési szabályokat, és rendszeresen tépett miszlikbe archiválandó feljegyzéseket, némi vonakodás után visszaadta. De a házkutatás alapján az illetékes kormánytisztviselők attól tarthattak, hogy így sem juttatott vissza minden érzékeny iratot.

Ha Trumpnál valóban olyan iratokat sejtenek a hatóságok, amelyekről a Postnak nyilatkozó források beszéltek, a hatóságoknak a lehető leggyorsabban kellett intézkedniük ezek biztosítására, mondta a lapnak David Laufman, aki az igazságügyi minisztérium kémelhárítási részlegének egykori vezetőjeként a múltban titkos iratok kiszivárogtatásának vizsgálatait felügyelte. Ez esetben ugyanis „a Mar-a-Lagóban törvénytelenül tárolt iratok a legmagasabb szinten lehettek titkosítva. Ha az FBI és a minisztérium úgy vélte, hogy még mindig szigorúan bizalmas dokumentumok lehetnek Mar-a-Lagóban, az magyarázná a sietséget, amivel ezeket megpróbálták visszaszerezni" – mondta.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt