Atomtitkok után kutathattak Donald Trump mar-a-lagói birtokán az FBI ügynökei

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 augusztus 12., 12:35
comments 11

Atomfegyverekre vonatkozó titkosított iratok után kutathattak az FBI ügynökei hétfőn Donald Trump floridai birtokán, ami hivatalos lakcímeként van bejegyezve – értesült a Washington Post. A bukott elnök a nyarat nem a párás Mar-a-Lagóban, hanem egy másik golfbirtokán, a New Jersey-i Bedminsterben tölti, itt golfozott a szaúdi állami befektetési alap pénzéből alapított új profi liga profi-amatőr versenyén is. Vagyis a hétfői házkutatáskor a birtok zárva volt, Trump nem volt jelen a helyszínen.

photo_camera Egy helyi rendőr Donald Trump mar-a-lagói otthonánál 2022. augusztus 9-én, egy nappal az FBI-házkutatás után Fotó: GIORGIO VIERA/AFP

Azt, hogy Donald Trump titkos iratokat is magához vett, amikor elhagyta a Fehér Házat, január óta tudjuk. Az elnök feljegyzéseinek archiválásáért felelős Nemzeti Archívum munkatársai ekkor jelezték, hogy legalább tizenöt ládányi titkosított irat hiányzik. Ezeket Trump, aki legendásan semmibe vette a szigorú iratkezelési szabályokat, és rendszeresen tépett miszlikbe archiválandó feljegyzéseket, némi vonakodás után visszaadta. De a házkutatás alapján az illetékes kormánytisztviselők attól tarthattak, hogy így sem juttatott vissza minden érzékeny iratot.

Ha Trumpnál valóban olyan iratokat sejtenek a hatóságok, amelyekről a Postnak nyilatkozó források beszéltek, a hatóságoknak a lehető leggyorsabban kellett intézkedniük ezek biztosítására, mondta a lapnak David Laufman, aki az igazságügyi minisztérium kémelhárítási részlegének egykori vezetőjeként a múltban titkos iratok kiszivárogtatásának vizsgálatait felügyelte. Ez esetben ugyanis „a Mar-a-Lagóban törvénytelenül tárolt iratok a legmagasabb szinten lehettek titkosítva. Ha az FBI és a minisztérium úgy vélte, hogy még mindig szigorúan bizalmas dokumentumok lehetnek Mar-a-Lagóban, az magyarázná a sietséget, amivel ezeket megpróbálták visszaszerezni" – mondta.

Csatlakozz a Körhöz még a tavalyi árakon!

Minden drágul, hamarosan a 444 is. Legyél most az előfizetőnk még a tavalyi áron!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.