Háromezer milliárd forintból épül kínai akkumulátorgyár Debrecenben

gazdaság
2022 augusztus 12., 10:19
comments 31

Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben - nyilatkozta az állami médiának Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken.

A cégnek csak Németországban van még akkumulátorgyára Európában.

photo_camera A CATL németországi gyára Fotó: MARTIN SCHUTT/dpa Picture-Alliance via AFP

A gyár 221 hektáron terül majd el, kilencezer munkahelyet hoz létre, és európai autógyártóknak fog akkumulátorcellákat és modulokat szállítani. A CATL közlménye megemlíti, hogy az új üzem közel lesz vevői néhány autógyárához, a Mercedeshez, a BMW-hez, a Stellantishoz és a Volkswagenhez

Azt ígérik, a gyártás során megújuló energiákból származó villamosenergiát fognak használni, és „fontolóra veszik” a napenergiára épülő fejlesztéseket.

A debreceni gyár kapacitása 100 gigawattóra lesz. Palkovics László májusi parlamenti meghallgatásán a Telex tudósítása szerint azt mondta: Magyarország eltökélt az akkumulátorgyártás fejlesztése mellett, de „mindennek ára van”. Szerinte egy ilyen kapacitású gyár energiaigénye 800 megawatt, és óránként 1000 köbméter vízigénye van. „Kérdés, hogyan tudjuk ezeket a szinteket csökkenteni” – mondta Palkovics. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.