Hősként ünnepelték a libanoni férfit, aki a megtakarításai miatt ejtett túszul egy bejrúti bankot

bűnügy
augusztus 12., 9:03
comments 1

Több mint hat órán át túszként tartott fogva egy bankot Bejrútban egy fegyveres férfi, mert nem tudta felvenni megtakarításait.

A gyanúsított egy puskával ment be a bankba, benzint öntött magára, és kórházi számlákra követelte a pénzét - jelentette az AFP.

A libanoni bankok korábban a mély gazdasági válság miatt szigorú szabályokat vezettek be arról, hogy az emberek mennyi pénzhez juthatnak hozzá a számlájukról.

A fegyveres férfit a közvélemény egy része ünnepli. A bank előtt összegyűlt tömeg azt skandálta: „Hős vagy”.A patthelyzet végül békésen, sérülések nélkül ért véget, miután a tárgyaló felek olyan megállapodást kötöttek, ami lehetővé tette, hogy a gyanúsított 35 ezer dollárt megkaphasson előre a megtakarításaiból - jelentette az LBC tévécsatorna.

A rendőrség kikísérte a túszokat és a gyanúsítottat a város nyugati részén lévő Federal Bank bankfiókjából. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a férfi ellen emelnek-e vádat.

Az LBC szerint a gyanúsított családjának nagy szüksége volt a megtakarításokra, mivel többen is kórházban vannak.

A gyanúsított testvére az újságíróknak azt nyilatkozta: „A bátyámnak 210 ezer dollárja van a bankban, és csak 5500 dollárt szeretne kapni, hogy kórházi számlákat fizethessen”.A bank előtt tartózkodó felesége és testvére szerint mindenkinek ugyanezt kellene tennie, hogy hozzájusson ahhoz, ami jogosan az övé.

Libanonban nagy felháborodást keltett az emberek bankszámláinak szigorú korlátozása, ami 2019 óta tart. Ezek az intézkedések a külföldi pénzátutalásokra is vonatkoznak.

Az ország a modern idők egyik legsúlyosabb gazdasági válságának közepén van, ennek hatásai pedig egyre jobban érezhetők a megélhetési költségek emelkedésével, a búza- és gyógyszerhiánnyal.

„Hasonló incidensek folyamatosan történnek” - mondta az AFP-nek George al-Hajj, a libanoni banki alkalmazottak szakszervezetének vezetője.

Januárban egy másik incidens során egy feldühödött ügyfél több tucat túszt ejtett egy Bekaa-völgyi bankban, követelve, hogy amerikai dollárban vehesse ki a pénzét.

„A betétesek a pénzüket akarják, és sajnos a dühük a banki alkalmazottakon csattan, mert nem tudják elérni a vezetőséget” - tette hozzá.

Libanon helyi valutája a válság kezdete óta több mint 90 százalékot veszített az értékéből. Az ENSZ szerint a lakosság négyötöde szegénységben él.(via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt