„Egy fecske nem, de mi van, ha igen” – A k2 Színház története

színház
2022 augusztus 14., 19:15

Álló vastapssal ért véget az idei Ördögkatlan fesztiválon a Züfec című előadás. Ez volt a magyar alternatív színházi közeg egyik legfontosabb társulata, a k2 Színház legutolsó előadása. Közel tízéves működés után úgy döntöttek, a jelenlegi formában nem folytatják tovább.

„Ennek a színháznak a története plasztikusan mutatja az elmúlt tizenkét év kulturális háborúját, a színházi megmondók végtelen cinizmusát és dilettantizmusát, miközben ők, a színház nem háborúzott – csak előadásokat csinált” – írta a társulatról Csáki Judit a Revizorban.

A társulat a Züfec című előadás után.
photo_camera A társulat a Züfec című előadás után az Ördögkatlanon Fotó: Pál Zsombor

A k2 2010 nyarán alakult, a Kaposvári Egyetem színművész szakának hallgatói hozták létre, két akkor másodéves egyetemista, Benkó Bence és Fábián Péter vezetésével. 2014-ben végeztek az egyetemen, azóta működtek társulatként. Benkó és Fábián irányították a csapatot, az előadások nagy részét együtt írták és rendezték.

Az egyetem után megpróbáltak repertoárt építeni különböző budapesti színházakban, leginkább a Szkénében, a Stúdió K-ban és a Trafóban. „Mellénk álltak többen, többek között a Szkéné, aztán az Ördögkatlan, és Orlai Tibor is, aki évekig fizette egy-egy bemutatónkat, először a Platonovot. A Bakfitty a Stúdió K-val koprodukció volt” – mondta Benkó a Revizornak még januárban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.