Parlamenti mandátumának visszaadását kéri a kilépő Jakab Pétertől a Jobbik

POLITIKA
2022 augusztus 14., 13:42
comments 6
Jakab Péter, a Jobbik egykori elnöke és frakcióvezetője
photo_camera Jakab Péter, a Jobbik egykori elnöke és frakcióvezetője Fotó: Németh Dániel/444

Parlamenti mandátumának visszaadására szólította fel Jakab Pétert - a pártból és a Jobbik-frakcióból kilépett korábbi elnököt és frakcióvezetőt - a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos választmánya.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint szombaton a testület egyhangúlag úgy döntött: felszólítják Jakabot, hogy azonnali hatállyal adja vissza „a Jobbik közösségétől kapott listahelyért járó” mandátumot.

„Péter! Ez a közösség egykoron felnézett rád és követett. Mára viszont csak annyit lát belőled, hogy más hoz helyetted döntéseket, megpróbálsz különféle fortélyokkal erőforrásokat elvinni a közösségünktől és ugyanolyan esküszegő készülsz lenni, mint azok, akiket éveken át joggal kritizáltál te is emiatt”

- áll a közleményben.

Jakab csütörtökön jelentette be Facebook-oldalán, hogy távozik a Jobbikból és annak képviselőcsoportjából. Döntéséről pénteken hivatalosan is tájékoztatta Kövér László házelnököt és Lukács László György frakcióvezetőt.

A párt már csütörtökön azzal vette tudomásul Jakab kilépését, hogy „bízunk benne, hogy országgyűlési képviselői mandátumát visszaadja az őt ide juttató jobbikos közösségnek”. Amíg elnök volt, Jakab is ezt várta el a pártból és a frakcióból is távozó Varga-Damm Andreától.

Jakab egyelőre nem tervezi, hogy visszaadja a mandátumát. A Telexnek pénteken azzal magyarázta megváltozott álláspontját, hogy ő nem a Jobbik listájáról, hanem közös ellenzéki listáról szereztem mandátumot minden ellenzéki szavazó jóvoltából.

A politikus június elején mondott le a párt vezetéséről, azután, hogy az új elnökség megvonta tőle a támogatást. Az új elnök Gyöngyösi Márton EP-képviselő lett.

Jakab 2018 óta parlamenti képviselő, 2019-ben lett a párt frakcióvezetője, 2020-ban pedig a Jobbik elnöke. Mindkét tisztséget ez év nyárig töltötte be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.