Lemondott Jakab Péter

POLITIKA
2022 június 08., 17:39
comments 63

Már lehetett hallani arról, hogy az egy hónapja újraválasztott Jakab Péter leváltása is szóba kerülhet a Jobbik szerdai választmányi ülésén, majd a pártelnök kora este maga jelentette be a lemondását az oldalán:

„A Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választott meg a párt elnökének május 7-én. Hiába. Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását.

Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok.”

A frakcióvezetői pozícióját megtartja, az elnökségnek pedig további jó munkát kívánt. Azzal búcsúzott: „Jobbikosok, ha szükség lesz rám, szóljatok!”

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Jakab Péter a 2018 végén a túlóratörvény ellen szervezett ellenzéki tüntetések idején vált országosan ismert politikussá, majd a parlamentben az Orbán Viktornak címzett beszólásaival és a krumplilóbáláshoz hasonló mutatványaival hívta fel magára a figyelmet. Előfordult, hogy az akcióiért több milliós bírságot kapott Kövér Lászlótól.

photo_camera Fotó: parlament.hu

A 41 éves politikus 2020 januárja óta vezette a Jobbikot, ő volt a párt miniszterelnök-jelöltje a 2021-es ellenzéki előválasztáson, azonban látványos akciói ellenére az első fordulóban csak a negyedik helyen végzett.

A kampányban látványosan rossz volt a viszonya Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel, akit egy alkalommal le is hülyézett. A választási vereség éjszakáján ő volt az első, aki egy videóüzenetben egyedül a miniszterelnök-jelölt nyakába varrta az ellenék bukását. Pedig az adatokból az látszott, hogy a Jobbik 2018-as szavazóinak jelentős része eltűnt.

Jakabot egy hónapja a választási vereség ellenére is újraválasztották Stummer Jánossal szemben, de azután sem állt vissza a nyugalom a pártban, aminek 10 fősre zsugorodott a frakciója a parlamentben, és ezzel együtt a költségvetési támogatása is megfeleződött.

Június elején Jakab Péter kommunikációs tanácsadója, Molnár Enikő is lemondott. A hírek szerint a belső konfliktusokat éppen Molnár Enikő megnövekedett befolyása okozta, ami ellen több elnökségi- és frakciótag is fellázadt. A kormánysajtó hónapokon át azzal támadja Jakab Pétert, hogy viszonya van Molnár Enikővel, és hogy valójában a ő irányítja helyette a pártot. A tanácsadót azzal is meggyanúsították, hogy igyekezett eltussolni azt az ügyet, amikor egy jobbikos politikus egy disznóvágáson megpróbálta megerőszakolni egy másik jobbikos élettársát.

photo_camera Molnár Enikő és Jakab Péter egy szelfit vizsgál Fotó: botost/444.hu

Majd május végén a pártelnök annyira berágott Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettesre, hogy feljelentést tett ellene. Azzal vádolta, hogy elnöki jogköröket vett magához és semmibe vette a törvényeket, olyan kifizetésekre utasította a párt alapítványát, „amelyek anyagilag csődbe vinnék”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.