Kétségbeesetten menekültek az emberek a sanghaji IKEA-ból, miután híre ment, hogy karantén alá kerül az áruház

járvány
2022 augusztus 15., 11:02
comments 4

Már-már hisztérikusnak mondható jelenetsorok játszódtak le egy Sanghaj Xuhui kerületében található IKEA áruházban, miután az üzemeltetők és a hatóságok megpróbálták karantén alá venni az üzletet.

Az egyik vásárlóról ugyanis kiderült, hogy kapcsolatba került egy koronavírus-fertőzött személlyel, ezért a hatóságok úgy döntöttek, az egész épületet lezárják.

link Forrás
link Forrás

Az esetről készült videókon látszik, hogy hiába zárják be az ajtót az egészségügyi és rendészeti hatóság emberei, a tömeg egyszerűen kispriccel az épületből, és mindenki megy, amerre lát.

A hisztérikus hangulat nyilván összefügg azzal, hogy Sanghajban év elején két hónapig tartó súlyos zárlatot rendeltek el.

Kína „zéró Covid” stratégiájának alapján rendszerint gyors zárlatokat rendelnek el olyan helyeken, ahol kontaktszemélyek nyomán felmerülhet a járvány továbbterjedése. Hasonló esetek megtörténtek már éttermekben, edzőtermekben és irodaházakban is.

Ebben az esetben az IKEA bezárását azért rendelték el, mert a tibeti Lhászából visszatérve egy hat éves fiú pozitív tesztet mutatott, az ő egyik közvetlen kontaktja járt az áruházban. A hatóságok úgy rendelkeztek, hogy akik a karantén elrendelése pillanatában az üzletben tartózkodtak, azoknak két napig karanténba kell vonulniuk, és öt napig egészségügyi megfigyelés alatt kell maradniuk.

A Shanghai Daily szerint vasárnapra a tünetmentes fiú közel 400 közeli kapcsolatát sikerült felkutatni. 80 ezer embernek kell PCR-tesztet elvégeznie. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.