Teherán: Rushdie csak magának köszönheti, hogy megpróbálták meggyilkolni

bűnügy
2022 augusztus 15., 09:04
comments 3
Salman Rushdie, indiai származású brit-amerikai író 2019 novemberében Bécsben
photo_camera Salman Rushdie, indiai származású brit-amerikai író 2019 novemberében Bécsben Fotó: HERBERT NEUBAUER/AFP

Irán tagadja, hogy bármi köze lenne a Salman Rushdie ellen elkövetett merénylethez, és az írót hibáztatja a történtek miatt - írja az Independent az AFP és AP hírügynökségek jelentései alapján.

A kormány nevében nyilatkozó szóvivő, Nasszer Kanaani szerint senkinek nincs joga Iránt okolni a történtek miatt. Az írót annál inkább, ő ugyanis „legalább 1,5 milliárd muszlim érzékenységét sértette meg”.

Az iráni kormány a szóvivő szerint épp csak annyit tud a történtekről, mint ami az amerikai nyilvánosságban is megjelent.

Rushdie-t pénteken támadták meg a New York-i Chautauqua Institution épületében egy pódiumbeszélgetés előtt. Tíz késszúrás érte, többek közt a nyakán. A lélegeztetőgépről már levették, de egyik szeme világát nagy valószínűség szerint elveszítette, idegsérüléseket szenvedett a karján, és mája is sérült.

Az elkövető egy 24 éves, libanoni származású amerikai állampolgár, Hadi Matar volt. Matar szimpatizál síita radikálisokkal és az iráni Forradalmi Gárdával is.

Az indiai származású brit-amerikai Rushdie-ra 1989-ben az iráni Ruhollah Homeini ajatollah fatvát adott ki, és arra szólította fel a muszlimokat a Sátáni versek miatt, hogy öljék meg. Az író fejére 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Emiatt évekig bujkálnia kellett.

New Yorkban Rushdie épp arról készült beszélni, mennyire fontos menedéket nyújtani azoknak az íróknak, akik kénytelenek voltak elmenekülni hazájukból. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.