Teherán: Rushdie csak magának köszönheti, hogy megpróbálták meggyilkolni

bűnügy
augusztus 15., 9:04
comments 3
photo_camera Salman Rushdie, indiai származású brit-amerikai író 2019 novemberében Bécsben Fotó: HERBERT NEUBAUER/AFP

Irán tagadja, hogy bármi köze lenne a Salman Rushdie ellen elkövetett merénylethez, és az írót hibáztatja a történtek miatt - írja az Independent az AFP és AP hírügynökségek jelentései alapján.

A kormány nevében nyilatkozó szóvivő, Nasszer Kanaani szerint senkinek nincs joga Iránt okolni a történtek miatt. Az írót annál inkább, ő ugyanis „legalább 1,5 milliárd muszlim érzékenységét sértette meg”.

Az iráni kormány a szóvivő szerint épp csak annyit tud a történtekről, mint ami az amerikai nyilvánosságban is megjelent.

Rushdie-t pénteken támadták meg a New York-i Chautauqua Institution épületében egy pódiumbeszélgetés előtt. Tíz késszúrás érte, többek közt a nyakán. A lélegeztetőgépről már levették, de egyik szeme világát nagy valószínűség szerint elveszítette, idegsérüléseket szenvedett a karján, és mája is sérült.

Az elkövető egy 24 éves, libanoni származású amerikai állampolgár, Hadi Matar volt. Matar szimpatizál síita radikálisokkal és az iráni Forradalmi Gárdával is.

Az indiai származású brit-amerikai Rushdie-ra 1989-ben az iráni Ruhollah Homeini ajatollah fatvát adott ki, és arra szólította fel a muszlimokat a Sátáni versek miatt, hogy öljék meg. Az író fejére 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Emiatt évekig bujkálnia kellett.

New Yorkban Rushdie épp arról készült beszélni, mennyire fontos menedéket nyújtani azoknak az íróknak, akik kénytelenek voltak elmenekülni hazájukból. (Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt