Folyamatban van az előkészítő munka az apaszabadság irányelvével kapcsolatban, a bökkenő, hogy augusztus 2-ig kellett volna bevezetni

munka
2022 augusztus 16., 14:50
comments 5

Egy 2019-ben született EU-s irányelv szerint a mostaninál több fizetett szabadnap járna az apáknak a gyerek születése után. Ezt 2022. augusztus 2-ig kellett volna bevezetni, de az nem történt meg.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) augusztus elején közleményt adott ki, amiben azt kérték Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani 5 helyett a legalább 10 fizetett szabadnapot.

Dr. Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő augusztus 4-én kérdést nyújtott be Palkovics Lászlóhoz: „mikortól vehetik leghamarabb igénybe a magyar édesapák az irányelvben megfogalmazott tíznapos pótszabadságot?”

Palkovics két héttel a határidő lejárta után ezt válaszolta: „Tájékoztatom, hogy a Kormány minden döntésében a családok érdekeit tartja szem előtt. Kiemelten fontos, hogy intézkedéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a szülők a lehető legjobb körülmények között nevelhessék fel a gyermekeiket. Tájékoztatom továbbá, hogy a munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos kodifikációs előkészítő munka folyamatban van."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.